Време за автентични рецепти: Десертът „Гол делия“ от Логодаж, включен в кулинарна карта

Чушки с урда, зелник, оризник и гол делия. Това са ястията от благоевградското село Логодаж, включени в кулинарна карта. Сега в извънредното положение повече време сме си у дома и може да опитаме да си приготвим някои от тези вкусотии.

А от Благоевградска област, освен Логодаж, в кулинарната карта са включени Банско, Горно Драглище,  Якоруда и Долно Дряново.

Може да кликнете върху гювечето и да си изберете автентична рецепта.

Припомняме, че преди половин година логодажките баби скриха шапката на учени от БАН със своите гозби.  Оризник с кисело зеле и пръжки, домашно сиренце, пърженица с  чушки и урда, традиционен зелник и какви ли не още вкусотии сътвориха майсторките на Логодаж.  Десертът „Гол делия“  с тиква пък впечатли и изуми учените. А учените от БАН  начело с доц. д-р Ана Кочева направиха кулинарна карта.

Били много впечатлени от говора в Логодаж, още повече, че Логодаж има и издаден речник на говора на селото и са най-близо до автентичния фолклор с диалекта си. Именно и заради това се свързали със секретарката на читалището Дафинка Бойчева. И на място с песните и танците на самодейния състав записали рецептите на автентичните ястия и направили видео. А логодажките баби не се посрамили, напротив запретнали ръкави, развъртели точилки, облечени в традиционни носии.

С кулинарната езикова карта характерни особености на българските диалекти се оглеждат в традиционни за съответния регион рецепти за ястия и напитки. Целта е да се събуди интерес към автентичната кухня върху цялата българска езикова територия. С това учените от БАН се надяват за възстановяване на производството на автентични български ястия и напитки. Напоследък кулинарният кръгозор на българина се разшири неимоверно, опознахме какви ли не чужди рецепти и блюда, понякога до такава степен, че забравихме родното. Затова обръщат  поглед назад, за да видим с какво са се хранили нашите предци.

 

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *