Съветник медик събира пари за тестове

Дарителска кампания за закупуване на тестове стартира  общинският съветник д-р Павлин Янкулски. Той заедно с колегата си Кирил Ваклинов от листата на АБВ искат да се изследват прицелни групи  в община Благоевград. Събират средства за закупуване на тестове, защото смятат, че това е важен инструмент за преодоляване на инфекцията и справяне с икономическите последствия. Пандемията коронавирус е световен проблем и търсенето на решение трябва да надскочи местните ограничения. Процесът няма да е еднократен акт, а продължителна работа във времето.

С дарителската кампания очакват силна подкрепа от съмишленици, най-вече от бизнеса в града, който е най-засегнат от наложените ограничения и забрани.

„Много други общини вече закупиха бързи тестове и изследваха част от гражданите си. Ние не трябва да чакаме държавата да ни организира, а трябва да помогнем активно, твърдят местните парламентаристи.

Водещи специалисти от страни като Германия, Австрия и Норвегия, в които имат много ниски стойности на заболели и починали от вируса, смятат, че масовото тестване на населението има огромен принос за овладяване на епидемията.

„Аз съм работил като завеждащ държавен санитарен контрол в РЗИ – Благоевград и заедно с колегите от отдел „Епидемиология“ сме се борили с много епидемиологични взривове. Направили сме подробно проучване и смятаме, че ще бъдат достатъчни като за начало около 2000 бързи теста. Те се основават на имунохроматографски метод за измерване на наличието на два вида антитела, които организмът създава при среща с коронавируса.

Колкото по-скоро започнем да тестваме по-голяма част от хората, толкова по-ясна ще бъде и епидемиологичната картина.

С тестовете за Ковид-19 ние ще се погрижим за здравето на медицинските специалисти и други важни за функционирането на обществото професии. Ще бъдат изследвани прицелни групи от населението, както и граждани, избрани на случаен принцип. Данните от изследванията ще покажат каква е епидемиологичната обстановка в Благоевград. След интерпретиране на резултатите от представителната извадка от специалисти епидемиолози, ще имаме данни за броя на заразените, носителите, безсимптомно преболедувалите, незаразените и хората с изграден имунитет.

С този анализ ние ще помогнем на централното управление на държавата, на гражданите в общината и на бизнеса.

Цената на бързите тестове се движи между 12 и 15 лева крайна цена, в зависимост от производителя. Те са с точност до 99% за имуноглобулин G и с точност до 87% за имуноглобулин М. Тези тестове за антитела дават надеждни резултати след 8-ия ден от началото на заболяването и с тях се откриват около 87% от позитивните проби. Цената за тестване на 2000 души ще се движи между 24 и 30 000 лева само за бързите тестове. Консумативите и трудът на лабораториите за самото изследване ще струва още толкова. Ако нямаме достатъчен паричен ресурс ще осигурим само тестовете, а изследваните лица ще си доплатят за лабораторните разходи.

Едва когато 70% от населението се срещне с вируса ще можем да кажем, че сме преборили заразата, а дотогава сме принудени да я контролираме.

След края на тестването ще се интерпретират резултатите, ще се прецени ситуацията и постепенно ще се върнем към нормален живот и работа. Бизнесът ще започне да функционира и икономическата ситуация ще се подобри. Ще се внесе успокоение в обществото за разпространението на инфекцията, тежестта на заболяването, смъртността от коронавируса, ще се намали паниката и ще се контролира стреса на хората“, уточнява д-р Янкулски.

Съветниците са обявили кампанията си в сайта на HelpKarma.

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *