Един различен Рамазан в Долно Осеново

Затворени джамии, без празник на площада, без посрещане на гости. Такъв очакват да бъде един от най-големите празници за мюсюлманите Рамазан Байрам в симитлийското село Долно Осеново. В селото живее смесено население – християни и мюсюлмани. Самият празник и месецът Рамазан служи най-вече за прошки. В рамките на целия този месец хората се подготвят за самия празник, а който има възможност спазва и строг пост, според който през деня не трябва да се приема храна и вода, обяснява кметът на селото Бисер Сегменов.

Всеки ще отбележи празника в собственото си семейство. Без ходене  по роднини да се иска прошка. Без молитви в джамиите ще мине тази година свещеният месец за мюсюлманите Рамазан.

От селото има много гастарбайтери, но те са се върнали преди месец и в момента няма хора поставени под карантина.

Всички в селото спазват препоръките на щаба.

А хората в селото са изключително трудолюбиви. Сега започва разсаждането на тютюна. Не е алтернатива вече в селото за разлика от преди години. Масово хората се отказали. Сега само 50 семейства се занимават с тютюнопроизводство.

Някои  работят в оранжерии в Петрич,  Кресна, Сандански. Други в Благоевград във фабриката за маслини. Всеки намира начин за препитание.

Кметът пожела на всички да са здрави, да прекарат празника по домовете, да няма събирания, за да не се разпространява вирусът. „Както старите хора са казали, че болестта гората я издърпва, дано по-бързо да я издърпа“, надява се Сегменов.

 

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *