Съхненето на гората край Рилци стресна хората, ето отговора на горските:

Съхненето  на гората край благоевградското село Рилци притесни жителите му. Чували се най-различни коментари. Някои смятали, че е  коряд, други предлагали препарати и консултиране със специалисти. Оказва се всъщност, че проблемът е вид пеперуда.  Кметът на селото Крум Крумов веднага сигнализирал в Регионалната дирекция по горите. Зам.-директорът Петко Ангелов успокоил Крумов и го уверил, че  до две седмици проблемът ще изчезне. Гората се наблюдава, върховете са й покафенели, но в рамките на две седмици ще отшуми и отново щяла да се раззелени.

В Горското имали сигнали за този проблем и от други места около Кръста над Благоевград, край Дъбрава.

А за засаждането на бял бор, инициативата на гората.бг, в която жителите на селото искали да участват,  били проведени редица работни срещи с експерти от Община Благоевград и Регионална дирекция по горите – Благоевград /РДГ/.

Оказва се, че не може да засадят бял бор, тъй като нито почвата, нито надморската височина са благоприятни за конкретния растителен вид. Сега съществуващата гора е изцяло от черен бор и той е подходящ за условията, които имат.

През есента ще участват по тази инициатива, но с други дървесни видове -медоносни дървета или широколистни, като в момента се  оглеждат  територии, обясни още Крумов.

Също така РДГ – Благоевград ще съдейства както с експерти в процеса на засаждане, така и с посадъчен материал.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *