Избират временен кмет на Благоевград, отстраненият го готвят за заместник?

Парламентарният председател свиква извънредна сесия за избор на временно изпълняващ длъжността кмет на община Благоевград. Днес, 29-ти август, Благоевград е без кмет, след като късно вчера, 28-ми август, Общинската избирателна комисия прекрати предсрочно пълномощията на кмет и обезсили издаденото удостоверение на Румен Томов за избран за кмет на община Благоевград. Веднага след решението на ОИК, Румен Томов каза, че то, решението, е политическо. А то, решението, е в изпълнение на решение на съда, Административен съд – Благоевград и потвърдено от Върховен административен съд. Съдебното решение е със задължителни за изпълнение указания по тълкуване и прилагане на закона.

По обяд председателски съвет на Общински съвет – Благоевград реши свикване на извънредно заседание за избор на временно изпълняващ длъжността кмет на община Благоевград. Това е единствената точка в дневния ред. Извънредната сесия е в четвъртък, 30-ти април, от 10:30 часа в зала „22-ри септември“.

Освен множество села, които останаха без кметове предсрочно, защото пропуснали да заличат или прехвърлят фирмите си в срок, и общините Благоевград и Стрелча останаха без кметове по тази причина. Решението на ВАС по делото за предсрочното прекратяване на кмет на община Стрелча бе два дни преди решението на ВАС по делото за благоевградския кмет.

Часове преди избора на временно изпълняващ длъжността кмет на общината сред съветници, политици и активисти се коментира, че който и да е временният кмет ще покани за свой заместник в екипа на временното си о управление Румен Томов. Точно както направили в община Стрелча. Коментарите се базират на отговорността на Румен Томов пред над осемнадесетте хиляди благоевградчани, които гласуваха за него на балотажа през ноември 2019 година. Точно с този мотив и отстраненият кмет на община Стрелча Стойно Чачов приел да бъде заместник в екипа на временното управление, цитиран от marica.bg: „Чувствам се задължен да ви информирам, че приех поканата на ВрИД кмета на община Стрелча, Неделка Фингарова, да заема поста на заместник-кмет, написа Чачов. Приех предложението изпълнен с чувство на дълг към всички вас, които само преди няколко месеца ми гласувахте своето доверие. Изпълнен и с чувство на морална отговорност към всички мои съграждани и към случващото се в нашата община. Оставам тук, с всички вас, за да можем заедно да преодолеем трудностите съпътстващи нашето ежедневие. Оставам в името на това, всички ние да живеем един по-добър и по-достоен живот!„.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *