Трябва екооценка на Пирин, разпоредиха върховните магистрати

Петчленен състав на Върховен административен съд не уважи протеста на министъра на околната среда и водите да не извършва екологична оценка на Национален парк „Пирин“. Решението е окончателно и то потвърждава решението на тричленен състав на ВАС, с което беше отменено решението на Министъра на околната среда и водите да не извършва екологична оценка на Национален парк „Пирин“.
Делото по същество бе против решение на министъра на околната среда и водите, да не се извършва екологична оценка на проект на актуализация на План за управление на Национален парк „Пирин” за периода 2014-2023 година. Според върховните магистрати, съгласно разпоредбите на Закона за опазване на околната среда, екологичната оценка е следвало да бъде извършена едновременно с изготвянето на плана за управление предвид неговите цели, териториален обхват и степента му на подробност. Решението на върховните магистрати е взето след детайлен анализ на приложимото национално законодателство, на приложимите актове от правото на ЕС и на поставени решения от Съда на Европейския съюз относно оценката на последиците на някои планове и програми върху околната среда. Въз основа на тях безспорно е установено, че проектът за актуализация на Плана за управление на НП „Пирин“ засяга областите туризъм, горско и селско стопанство, управление на водни ресурси, земеползване. Той очертава и рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения.1 Comment

  1. Голямо мотаене за построяването на един лифт. Трябва оценка, не трябва оценка и така 10 години. Разбира се родните псевдо еколози около Тома Белев трябва да са доволни от това решение. Сега сме в очакване тяхна фирма да извърши оценката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *