ОИК решават за обжалване на определението по казуса Томов след Гергьовден

Общинска избирателна комисия –Благоевград ще изчака делото по казуса „Томов“ след Гергьовден, в четвъртък и евентуално тогава ще се събира. Нищо не налага събиране на комисията сега, има си срокове, има време, категоричен е председателят на ОИК Мартин Бусаров.  ОИК трябва да се събере, за да реши дали да обжалва определението на Административен съд – Благоевград, с което съдът спря отстраняването на Румен Томов до приключване на съдебния спор.

Определението на Административен съд – Благоевград подлежи на обжалване пред Върховен административен съд  в 7-дневен срок от уведомяване на страните.

В четвъртък обаче на 07.05.2020 г.  е насрочено открито съдебно заседание по делото за оспореното решение на ОИК – Благоевград.

Според Бусаров има и втори вариант. Може и да се прекрати съдебното заседание поради недопустимост на жалбата  и да се приключи както по принцип се случва. „Нещо, което не подлежи на обжалване, но си му образувал дело, установява се, че не подлежи на обжалване и се прекратява“, твърди председателят на ОИК.

Припомняме, че Административен съд – Благоевград  прие, че искането на Румен Томов е допустимо.  „Предварителното действие на решението е само по себе си непоправима вреда за жалбоподателя – загуба на кметския статут, на възнаграждение – материална основа за съществуването, респективно за публичния интерес зад неговия избор за кмет. Прекратяването на пълномощията на кмета е негативна оценка и за моралните му качества, с оглед което предварителното изпълнение засяга доброто му име“, е записано в определението.

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *