Всички кметове на крака пред Дядото

Благоевград отбеляза 96 години от смъртта на патрона си Димитър Благоев.  Годишнината беше почетена с ритуал по полагане на цветя пред паметника на Дядото на пл. „Георги Измирлиев“. В церемонията се включиха вр.и.д. кмет Ясен Попвасилев, заместник-кметовете на община Благоевград д-р инж. Василиса Павлова, инж. Евгени Терзиев и Любен Милев, представители на учебни заведения, политически партии и граждани.

Атанаска Ковачева, главен експерт направление ,,Култура“ към Общината, припомни моменти от живота и делото на патрона на Благоевград.

Димитър Благоев е български политик и философ, публицист, основател на организираното социалистическо движение в България и на първата социалдемократическа партия на Балканския полуостров.

Той е активен деец на Пловдивското македоно-одринско дружество, бил е негов председател, а по-късно е подпредседател на настоятелството. Обявява се против войните в началото на миналия век и застъпва тезата за Балканска федерация. Избиран е за народен представител в ХII ОНС, ХVI ОНС и ХVII ОНС. Димитър Благоев умира на 7 май 1924 г. в София.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *