Преброил ли е кметът бездомните кучета и кой си плаща за пинчера у дома?

Общинският съветник от  ГЕРБ Йосиф Кочев пита кмета и председателя на Общински съвет за безстопанствените кучета в Благоевград. Той е провокиран от ситуацията с множеството бездомни кучета по улиците и парковете в областния център, както и множеството сигнали на нападнати граждани. Кочев изпрати писмо до председателя на ОбС Андон Тодоров и до кмета, забележете Ясен Попвасилев. Пита за кучетата в приюта, за популацията на животните, за регистрираните кучета с паспорт и чипове, за събираемостта на данък домашен любимец…

Иска да получи както писмен, така и устен отговор на предстоящата сесия каквито са разпоредбите на чл. 111 от Правилника за организацията и дейността на ОбС – Благоевград, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация.

„Поставете се на мястото на човек, ухапан от куче или родител на дете, ухапано от куче! Как бихте постъпили? Животното не е виновно, а са виновни хората, които са ги купили, приютили, а след това изхвърлили. Виновни сме и ние, че сме допуснали да се стигне до тук!“, пише оше съветникът.

Наскоро в социалните мрежи благоевградчани се оплакаха и че  по алеята за парк Бачиново има много бездомни кучета, които нападат и по – безпомощни хора и други кучета.

А ето и  въпросите му:

  1. Колко кучета има в момента в изградения през 2015 година приют?
  2. За този период (година по година) как се развива популацията на животните – стари, нови, намерени стопани за периода?
  3. Колко са средно разходите за едно куче на месец и на година?
  4. Защо няма телефон, на който да се обаждат гражданите? Посочените телефони не са валидни.
  5. От какъв допълнителен капацитет за животни има нужда Община Благоевград, за да се гарантира спокойствието, сигурността и здравето на гражданите?
  6. Колко би струвало създаването на допълнителен капацитет на приюта за бездомни животни?
  7. Колко са регистрираните кучета с паспорт и чипове в Община Благоевград? Към март месец 2017 г. са били 419.
  8. Каква е събираемостта на данък домашен любимец? Това е важна статистика, която може да де направи изключително бързо и лесно. Когато е ясна тази картина, лесно ще се направи сметката X брой кучета по Y лева (в случая 10 лв.) на година са Z хиляди лева.
  9. Какви мерки и действия смята да предприеме ръководството на Община Благоевград за справяне с проблема?

Въпросът за бездомните кучета е поставян многократно. Дали ще се вземат сега някакви мерки, предстои да видим.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *