Адвокатската грешка, квалифицирана като правна плетеница и наглост

С мълчаливото съгласие на Румен Томов! Всъщност само той ли е кмет? А упълномощеният от Общински съвет за временно изпълняващ длъжността негов заместник Ясен Попвасилев?

Сайтове четете ли? А безбройните постове в социалните мрежи и коментарите по тях? Наглец бил! Безгръбначно! Дебелоочие! Мекотело! И всичко това е квалификации за… кмета. Простете, но кметът е институция. Какъвто и да е, има други форми и начини за изказ на неодобрение, различни от злобните коментари, скрити зад анонимността. И преди да си помислите, че ще се опитаме с няколко реда да го защитим и да му почистим името – не! Няма да го защитаваме, а името – човек сам работи за името си.

Няма да си позволим да коментираме общественото му поведение и това – как се е позиционирал в обществения живот от най-високото място в общината, на което се намира (става въпрос за поведение, говорене, дори облекло). Има специалисти по протокол и етикет, които вероятно има какво да кажат.

Ретроспективно само ще маркираме какво се случва през последната половин година: Сигнал за нарушение на закона от страна на Румен Томов като кмет на община Благоевград, затова че не си е заличил фирмата; отказ на ОИК – Благоевград да прекрати предсрочно пълномощията му заради това; съдебно решение с указания до ОИК да прекратят пълномощията му; жалба до ВАС и потвърдително решение от Върховния съд, което не подлежи на обжалване; прекратяване на кметските пълномощия на Томов, избор на вр.и.д. кмет и…… нова жалба до съда и спиране предварителното изпълнение на решението на ОИК. (*подробно виж под черта в края на текста)

Разбиращите от политика, право и правораздаване квалифицират случващото се като правен абсурд, правна плетеница, политически ходове, тактики… Но зад всяка квалификация май прозира инат. Но днес по обед има пресконференция. Може ли да има остър завой в политиката и поведението му?? Очаквайте!

И само хипотетично: Представете си нелепата ситуация, че той, Румен Томов, се окаже най-малкото зло сред кандидатите на евентуално частичните кметски избори, които ще съберат смелост или ще им липсва адекватна преценка за себе си и собствения им потенциал и… ще се явят на избори!

Всичко е възможно и допустимо. С разликата, че – да си беше признал, че някоя адвокатка е сгрешила – можеше и да надскочи резултата от мъчителния балотаж през ноември 2019 година.

Прощавайте, ако греша, но с този инат и мъчителна жалейка по съдилища и институции отне доверието към себе си на непренебрежима част от иначе избралите Румен Томов пред Атанас Камбитов на балотажа през ноември.

––––––––––––-

Сигнал за нарушение на закона от страна на Румен Томов като кмет на община Благоевград изразяващ се в това, че в едномесечен срок от обявяването на изборния резултат Томов, в качеството си на кмет, не е предприел действия по прекратяване на търговската си дейност чрез заличаване на ЕТ и не е уведомил писмено за това, както Председателя на ОбС-Благоевград, така и  ОИК-Благоевград в указания срок до 04.12.2019 г. Неизпълнението на което и да е от трите изисквания води до предсрочно прекратяване на пълномощията на лицето, което не е съобразило своето поведение с тях. Това, предсрочното прекратяване на пълномощията му, не направи ОИК – Благоевград. Последваха жалби до Административен съд – Благоевград от първите, които го подкрепиха, след първи тур, за балотажа. И тези първи активисти на негова страна най-яростно защитаваха в съда тезата, че Румен Томов е закононарушител.

Административен съд – Благоевград отмени решението на ОИК и върна преписката с указания по тълкуването и прилагането на закона, т.е. ОИК да прекрати предсрочно пълномощията на кмета. Последва жалба от Румен Томов във ВАС, а трима съдии от Върховен административен съд, въпреки уверението на Румен Томов, изказано официално по телевизията, че трима съдии мислят по-добре от един, потвърдиха решението на Административен съд – Благоевград.

Защитата на Томов, адвокат Милана Кривачка, в чието CV е и юрисконсулт на община Благоевград от времето преди 2000-та година, търси и намира всякакви текстове и изречения в законите, за да оправдава клиента си. Това се случи и за заседанието на ОИК за предсрочното прекратяване на мандата му, за което Томов и Кривачка бяха подготвили молба да не му се прекратяват пълномощията. А веднага след прекратяване на пълномощията му и светкавичната реакция на Общински съвет за избор на временно изпълняващ длъжността кмет на общината, последва нова жалба до съда, с което се оспорва отстраняването на Румен Томов. Жалбата е с особено искане за спиране изпълнението на решението на ОИК. И съдът го спря. Т.е. върна пълномощията на Румен Томов, но… има и решение на ОбС за вменяване на кметски правомощия и на заместника му Ясен Попвасилев… т.е. двама ли са с кметски правомощия в момента??Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *