Кой е кметът?

Кой е кмет, питат се от известно време благоевградчани след създалия се прецедент в областния център.  Общински съвет избра временен кмет – Ясен Попвасилев, но пък Административен съд спря отстраняването на Румен Томов.

„Определението на съда е с по-голяма сила и е над решението на Общински съвет“, каза председателят на Общински съвет Андон Тодоров, когото потърсихме за разясняване на ситуацията около казуса с кмета.

„Румен Томов си е кмет до решение на съда по същество“, уточни Тодоров, като той се ръководи единствено  от решенията и определението на съда. Още повече, че Общинска избирателна комисия имаха право да обжалват определението на съда, те се отказаха от това. Определението на съда влиза в сила от днес, тъй като ОИК не го обжалва.

Има и вариант  временният кмет  или пък някой от общинските съветници да внесе  предложение за отмяна на решението дори  на самото заседание на Общински съвет.

За  Тодоров обаче е безмислено отмяна на решение, но е възможно. „Такава практика не е имало досега, за първи път има такъв казус.  Нашето решение  е с по-малка сила и определението на съда надделява“, уточни още председателят.

Смята, че не са прибързали с извънредната сесия за избиране на временно изпълняващ длъжността кмет. Неговият ангажимент по ЗМСМА, както пише, е моментално да се направи сесия, там срок няма и по този начин се защитават интересите на благоевградчани.

„Нямаше друг вариант, аз трябваше да направя незабавна сесия, съобразих тогава, че имаше и почивни дни. Предложил съм по закон всичко, което се искаше от мен. Колективният орган  – ОбС, като цяло взе това решение. Всички, включително и БСП, гласуваха решението. Такива шикалкавения, че ОбС избързал. Това ми намирисва на заобикаляне на закона. Не влизам в такива комбинации, аз спазвам законите“, категоричен е Тодоров.

Още повече, че решенията се изпращат на областния управител. Оттам няма никаква реакция, така че решението е законосъобразно.

За него драма няма. Новото заседание на съда е в петък, след 14-дневен срок ще се произнесе Административен съд.  След това пак във ВАС.  И там има определени срокове. Тодоров смята, че най-вероятно септември ще отидем на избори.

Ретроспективно само ще маркираме какво се случва през последната половин година: Сигнал за нарушение на закона от страна на Румен Томов като кмет на община Благоевград, затова че не си е заличил фирмата; отказ на ОИК – Благоевград да прекрати предсрочно пълномощията му заради това; съдебно решение с указания до ОИК да прекратят пълномощията му; жалба до ВАС и потвърдително решение от Върховния съд, което не подлежи на обжалване; прекратяване на кметските пълномощия на Томов, избор на вр.и.д. кмет и…… нова жалба до съда и спиране предварителното изпълнение на решението на ОИК.

 

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *