Не отмениха решението за временния кмет

Днес станахме за резил, обяви на сесия общинският съветник от БСП Гергана Янчева, след като  Общински съвет Благоевград не  отмени решението си за избор на временен кмет. Съветниците от БСП предложиха да бъде отменено решението на Общински съвет  от 30 април, когато избраха Ясен Попвасилев за  временно изпълняващ длъжността кмет. Дори и след прегласуване предложението им не беше прието. 17 гласуваха „за“, 8 бяха против и 14 се въздържаха.

„Не сме тук, за да мерим мускули. Въпреки различните ни политики, всички ние  сме тук, за да работим за гражданите на Благоевград. На предходното заседание на ОбС въпреки нашето предложение да не прибързваме с избора на временен кмет, то не беше прието. Тогава в тази зала се каза, че ако съдът спре изпълнението на решението на ОИК, ние ще го отменим. Днес не само че не го отменихме, но и представителите на една и съща политическа формация изказаха две противоположни мнения. А ГЕРБ тази седмица са внесли в общината материали, адресирани до временно изпълняващия кмет Ясен Попвасилев“,  заяви от трибуната на ОбС Янчева в края на заседанието.

Радослав Тасков обясни отрицателния си вот с това, че съдът с определението си спира решението на Общински съвет.

Припомняме, че общинските съветници на  извънредна сесия избраха заместник-кмета по икономика и финанси Ясен Попвасилев за временно изпълняващ длъжността кмет на община Благоевград.

А как се стигна до там?

Ретроспективно само ще маркираме какво се случва през последната половин година: Сигнал за нарушение на закона от страна на Румен Томов като кмет на община Благоевград, затова че не си е заличил фирмата; отказ на ОИК – Благоевград да прекрати предсрочно пълномощията му заради това; съдебно решение с указания до ОИК да прекратят пълномощията му; жалба до ВАС и потвърдително решение от Върховния съд, което не подлежи на обжалване; прекратяване на кметските пълномощия на Томов, избор на вр.и.д. кмет и…… нова жалба до съда и спиране предварителното изпълнение на решението на ОИК.

Председателят на ОбС обяви и новосъздадената група ЗС „Ал. Стамболийски“ с ръководител Георги Корчев.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *