Отваряне на границата за бизнеса и погранични работници иска петричкият кмет

Реципрочен принцип  на преминаване на погранични работници предлага кметът на Петрич Димитър Бръчков. Той изпрати писмо до Националния оперативен щаб и НСОРБ за разширяване на обхвата на действието на заповедта на Министъра на здравеопазването.

Мотивите за предложението са обвързани с факта, че на територията на община Петрич има регистрирани хиляди търговски дружества с чуждестранно участие – предимно от Р. Гърция. В условията на епидемичната обстановка и наложените в тази връзка ограничителни мерки тези предприятия са изключително затруднени да осъществяват дейността си.

В горепосочената заповед на Министъра на здравеопазването е предвидено, че забраната за влизане на територията на страната не се отнася за погранични работници. Предложението на кмета на община Петрич Димитър Бръчков е да се разшири обхвата на изключението, като се добавят и управителите на дружества със седалище в погранични райони, тъй като дружествата са оставени вече два месеца на „ автопилот“ и това може да нанесе непоправими вреди на бизнеса.

Отворено писмо за търсене на решение се изпраща и от юридически и физически лица в община Петрич, работещи с бизнесмени от съседна Гърция. Предвид обстоятелството, че много български граждани от погранични общини работят предимно като сезонни работници в Р. Гърция, кметът предлага още да се проведат преговори с гръцкото правителство, което да приложи реципрочни мерки спрямо българските погранични работници.

„Това е изключително важно, защото стотици български граждани са лишени от доход. Тази мярка ще се отрази позитивно, както на бюджетите на самите граждани, така и на бюджета на българската държава“, допълва Димитър Бръчков. Припомняме, че кметът на община Петрич е член на УС на НСОРБ.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *