Празникът на Благоевград

Благоевград празнува двоен празник – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, и Празник на града. Тържествата започнаха в двора на Национална хуманитарна гимназия, която също има двоен повод за радост- патронен празник и навършването на 100 години от преместването й в Горна Джумая- днешен Благоевград, и 140 години от основаването й.

Тържественият ритуал по поднасяне на цветя продължи към един от основателите на мъжката и девическата българска гимназия в град Солун-Кузман Шапкарев.

Директорът на НХГ „св. Св. Кирил и Методи“ Марин Митов изнесе тържествено слово и даде началото на отбелязването на светлия празник.

Кметът Инж. Румен Томов поднесе кошница с цветя на директора на гимназията след като поздрави учители, ученици, зрелостници и всички грижещи се за успеха на дълголетното училище:

„Това са години, изпълнени с неуморен труд, съхраняване на традициите и предаване на знания и морални ценности на поколения. Нека светлината на празника Ви озари с вдъхновение, нови творчески успехи дръзновение!“

Биг Бенд Благоевград, Вокално студио ,,Фа Диез“, музикално училище „Presto“ и Ансамбъл ,,Пирин“  бяха част от тържествената програмата на площад „Македония“.

Кулминацията в празничния ден ще бъде концертът на Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени – Иван Лечев, Мирослав Иванов, Веселин Веселинов, Стоян Янкулов- Стунджи. Участие ще вземат и Камерна Опера Благоевград, ELAN Duo, музикално училище“Presto“. Началото е в 18:30ч. на площад „Македония“.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *