Забраниха да се строи в зелени площи

Да се извадят всички спорни зелени площи и до промяна на Общия устройствен план да бъде забранено движението на всички преписки за застрояване на площи. Това решиха общинските съветници на заседание днес.

Общински съвет – Благоевград налага мораториум върху строителството във всички зелени площи и имоти, които в момента са с различно предназначение от отразеното в Общия устройствен план. Такова беше предложението на ГЕРБ и допълнено от Радослав Тасков.

От БСП предложиха да се върне точката за следващо заседание, но то не се прие.

„Грешката е позорната заменка- един етаж за кортовете и искате да чакате, защото другият месец строителното разрешение ще бъде подписано и няма за какво да си говорим в тази зала, тъй като ще започне строителството“, обяви Красимир Роячки от ГЕРБ.

От ГЕРБ смятат, че  зоната около кортовете трябва да промени своето предназначение и да остане за спортни дейности.

Против застрояването е и д-р Пандев, но смята, че към този въпрос трябва да се подхожда сериозно. Всички тези промени да не се правят на ангро и в зала, а да минат през комисии. Не се чувства подготвен за тази точка и иска да знае какъв е теренът, каква собственост е и според него промяната на един Общ устройствен план изисква много повече отговорност, експертиза и време, не прочита и повече подробности по точката и в дневния ред.

Калоян Ханджийски допълни, че е лицемерно искането точно към една площ и партията, която го внасяла, (ГЕРБ) застроила около 10 подобни.

Попита какво се прави със застрояването на Ловния дом от фамилия Камбитов и тяхното мнение съвпада ли с това за кортовете.

За Радослав Тасков темата със застрояването е належащо да се коментира, тъй като обществото вече има абсолютна нетърпимост към неясноти. Донякъде е съгласен, че трябва да се излезе от частния случай да взимат решение за точно определен имот. ОбС трябва да покаже отношение глобално към проблема дали Общият устройствен план се нуждае от корекции и смята, че зелените зони трябва да бъдат забранени за застрояване.

За него ОбС не може да контролира процеса и е възможно на всяка една градинка да цъфне жилищна сграда. „Ако сме убедени, че този ОУП не отговаря на заданието и целите, ние трябва да наложим незабавно мораториум за строителство във всички зони на града в които представлават зелени площи, детски площадки, спортни съоръжения“, категоричен е Тасков.

За председателя Андон Тодоров ОУП вече 10 години е показал своите слабости и проблеми. Предложи да се изработи нов ОУП с разширение на зоните и да не се работи на парче.

Така 33-ма съветници подкрепиха предложението на ГЕРБ.

 

 

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *