Кюфтета ли са благоевградските артисти?

Артистите на Благоевград сме кюфтета според ръководството на общината. Това заяви на сесия днес директорът на единствения частен театър на територията на Югозападна България – ДТ „Енчо Халачев“, Бранимир Митов.  От трибуната на местния парламент поиска „немедлено“ оставката на зам.-кмета по култура Василиса Павлова, защото не разбирала от култура и била вредна за културата на този град.

Митов е разчарован  и несъгласен с водената на Община Благоевград политика в ресор „Култура“. И не само за това, че по време на пандемията не направили абсолютно нищо за хората на културата.

Поискал от кмета на културата да се отвори едно пространство, в което всички държавни, частни, общински културни структури да работят. И се оказало, че за едно културно събитие трябва да плати 360  лева за 100 кв. метра. „Само че те не знаят, защото не са правили културно събитие, че се дават още пари – за озвучител, осветител, ток, тоалетна и т.н. Едно събитие струва 500 лева на един свободен артист от Благоевград. Аз имам театрална школа от три групи, на които също е жизненоважно да продават билети, за да съществуват. 1500 лева ще ми струват за три часа три представления. Такъв наем няма и в Даунтаун, Чикаго“, категоричен е режисьорът. А наредбата гласи, че такси се заплащат за тротоари, улични площади и т.н., на които са организирани тържища и панаири. Ето за това той заяви,  че артистите на Благоевград не са кюфтета.

Поясни, че 350 лева е наемът на зала Яворов, където има 500 седящи места. А  децата от школата му ще отидат да играят не в родния си град, а в Симитли, Кочериново, Бобошево.

Дори и Драматичният театър да иска да изиграе представление на това пространство, ще получи този наем.

Също така Митов попита какво се случва с парите от фестивалите, които пропаднали – Талантино, Джазфеста, къде въобще отишъл фонд „Култура“.

Зам.-кметът Павлова обясни пред съветниците, че отговорът си ще направи писмено.

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *