Премирерът даде рамо на Рилската света обител

Премиерът на крака днес в Рилската света обител, след като стана ясно, че има недостиг на средства за манастира заради нарасналите разходи на Светия Синод. Правителството ще отпусне 600 000 лева за Рилския манастир, обяви министър-председателят Бойко Борисов. Борисов пое ангажимент пред Адрианополския епископ Евлогий още утре в рамките на заседанието на Министерския съвет да бъдат отпуснати допълнително средства, извън предвидената от държавата издръжка за настоящата година на Българската православна църква в размер на общо 26 млн. лв., от които вече са преведени 12 млн. лв.

С новите над половин милион лева ще може да продължи реставрацията и реконструкцията на Рилския манастир. Министър-председателят Борисов пое ангажимент правителството да окаже финансова подкрепа и за изграждането на пречиствателна станция за отпадни води на манастира. Премиерът напомни, че наскоро бе ремонтиран и пътят до Рилския манастир: “Преди две-три години беше целият в дупки, но го оправихме и сега е фантастичен“, заяви Борисов.

Министър-председателят Бойко Борисов съобщи също, че правителството ще окаже подкрепа на още няколко манастира, както и на Пловдивската света митрополия.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *