Лекар от Благоевград ръководи доброволците във ВМА по време на пандемия

Лекар от Благоевград е ръководил доброволците по време на пандемия във ВМА. Д-р Ивайло Богомилов е специализант в Клиниката по ендокринология на ВМА.

Неговият учител от ПМГ-Благоевград Елена Смилкова написа във Фейсбук, че за един учител няма по-голяма радост от това, да види порасналите си ученици – интелигентни, отговорни, професионалисти, но най-вече Човеци!

А д-р Ивайло Богомилов участва в различни каузи,  през 2019-та е избран за доброволец на годината в конкурс на Министерството на младежта и спорта. Казва, че никое чувство не може да се сравни с удовлетворението от това да помагаш.

Ето какво казва  лекарят за БНТ:

Започнах да се занимавам с доброволчество преди 5-6 години. Включително и мои роднини са ме питали „Защо си доброволец, защо си губиш времето? Без да ти плащат отиваш да помагаш за нещо“. Тогава дори не можех да им отговоря, защото най-вероятно те не знаеха как аз се чувствам. Във времето, поне тези, които са в близкото ми обкръжение никога не ме попитаха повече, защото видяха каква е добавената стойност от това да допринасяш за обществото.

Едва на 29 години на д-р Богомилов е поверена задачата да ръководи доброволците във ВМА, които помагат в борбата срещу COVID-19.

Направихме една онлайн форма, която публикувахме на нашата фейсбук страница и за първия ден се записаха 150 човека. Беше уникално, дори ние не очаквахме, че чак толкова много ще се запишат. Част от тях бяха студенти по медицина или завършили лекари, които помагаха в Клиниката по инфекциозни болести, а по-късно и в Клиниката по психиатрия, която беше отделена като буферна зона. Имаше доста млади, но имаше и доста по-възрастни. Имаше едно момче, което беше едно от първите, още преди да канализираме целия процес. Когато отиде в клиниката осъзна, че инфекциите са неговата специалност, за която не беше помислял. Беше доста голям радетел на тази идея, която е за плазмоферезата, т.е. за преливане на антитела от вече прекарали пациенти. Така че това беше може би един човек, на който тази пандемия му показа пътя в живота, който ще избере оттук нататък.

Имаше хора, които помагаха с разнасянето на дезинфектанти, такива, които измерваха телесна температура на входовете на болницата. Такива, които помагаха с дезинфекцията. Много и различни аспекти. Имаше дори хора, които са актьори, счетоводители, адвокати, които се включиха като санитари в част от клиниките. Имаше учители, които сутрин даваха онлайн уроци и обучение и следобед всъщност идваха. С различни платформи комуникирахме, на различни места, по телефон, когато се налагаше.

Специализантът по ендокринология се надява случилото се през последните месеци да покаже нуждата от приемане на Закон за доброволчеството.

Ние сме една от малкото страни в Европа, в които няма закон за доброволчеството. Аз лично съм се занимавал през последните 4 – 5 години с това да се приеме такъв закон, но така или иначе не се прие. Когато става въпрос за защитата на здравето на доброволеца би трябвало това да бъде регламентирано в закон и все пак тези хора да бъдат защитени, когато дават доброволния си труд.

След края на извънредното положение повечето доброволци са се върнали на работните си места. Д-р Богомилов също продължава със старото си ежедневие – сред пациентите в Клиниката по ендокринология.

Специалността, с която се занимавам – ендокринология, една от пандемичните болести, но не инфекциозни, е захарният диабет. Особено в световен мащаб. В България се счита, че може би има около 600 хиляди диабетици, като поне половината от тях не знаят.

Искаме да кажем едно благодаря на всички доброволци. Това беше помощ, която ни беше наистина много важна. И това, че дадоха от сърце и безкористно е изключително важно за нас“./БНТ

 

 

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *