По-различен Свети Дух в Симитлийско – без търгове, общи трапези, шумна веселба…

Денят в чест на Свети Дух. Един от най-обичаните християнски празници в Симитли.

Денят на Свети Дух отново събра миряни край  древни оброчища в Симитлийско. Традиционните общи трапези и търгове липсваха обаче, но курбанът не.

Миряни от село Полето  посетиха параклиса, но този път, само за да запалят свещица и да се помолят за здраве.

Курбанът бе приготвен, осветен и ще бъде раздаден за вкъщи.

Днес своя храмов празник отбелязва и китното село Сушица. Храмов празник, но малко по-различен от обикновено.

Празник без обща трапеза, на която жители и гости да седнат, да похапнат, да отбележат хубавия ден.

 

И Черниче има празник!

На деня, в който честваме Свети Дух, село Черниче отбелязва своя празник. По традиция, на този ден, селото празнува от рано сутринта до късно вечерта. Но тази година, празникът не е същият. Липсват общите трапези в двора на църквата, където местни и гости похапват вкусен курбан. Курбанът обаче не липсва. Той ще бъде раздаден за вкъщи.

Тази година, няма да има и празничен концерт вечерта. Няма да я има шумната веселба. Без концерт и заря ще е празникът тази година. Но нека не забравяме, че празникът е времето, в което да си спомним да сме благодарни за това, което имаме.

Празниците са тези, които ни напомнят, че има неща, които са по-големи от нас и ни дават време да помислим за тях. Празниците ни сплотяват и ни напомнят, че радостта се крие в малките неща.

И село Железница празнува храмовия празник. Тази година, по-различен от обикновено.

Днес миряни ходят в църквата в селото, за да запалят свещ и да се помолят за здраве. Кметът на община Симитли Апостол Апостолов, народният представител Стефан Апостолов, както и председателят на Общински съвет Симитли Владимир Христов не пропуснаха да отбележат празника с местните и запалиха свещица за здраве на жителите на цялата община.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *