Какво се случва в гнездото на малките орлета?

Сбъркано управление или объркани планове? Политика или родителско недоволство? Родители реагираха с остро писмо на промените в Детско-юношеската школа на Пирин. Родителската реакция е категорично срещу освобождаване на досегашните треньори и назначаване на нови, освобождаване и разместване на децата, както и включване в отбора на деца от далечни градове.

Публикуваме без редакторска намеса отвореното писмона родители, адресирано до ръководството на ФК Пирин Благоевград, кмета на Община Благоевград, председателя на ОбС Благоевград, Фен клуба и всички носещи в сърцето си ФК Пирин:

Уважаеми дами и господа,

Имате ли РЕАЛНА представа, какво се случва с ДЮШ Пирин?

Нека да ВИ зададем няколко въпроса и да Ви представим част от фактическата реална обстановка в Академията по футбол на благоевградските деца, утвърдена и доказана във времето с постигнатите резултати!

Уважаемо ръководство на ФК Пирин,

Кажете ни, как избрахте г-н Радостин Александров да ръководи школата на малките орлета? Смело можем да заявим, че с личните си действията и тези на доведените от него „професионални треньори“ в момента трайно се руши имиджа на ФК Пирин, граден от близо век! Какви са постигнатите резултати в професионален план на въпросното лице? Може би 12 място от 16 отбора? Какви лицензи (не сертификати получени чрез интернет семинари) притежава той и „новите треньори“ в академията? „С“, „В“, „А“ или „PRO“? Нали правите разлика между лиценз и сертификат? Да, знаем, че г-н Александров има лиценз „А“, който е получен едва преди няколко месеца – през декември 2019 г.!!! Но истина ли е, че част от треньорите не притежават нужните лицензи? А не е ли истина, че в школата се подвизава „нов треньор“, чието име се асоциира със скандал обвързан с уговорени мачове през 2015 г. във футболен клуб „Марек“? След това въпросният „треньор“ не е практикувал професията си като такъв. Мислите ли, че за 5 години „изчистихте“ петното от името си, г-н  Кючуков? Ние помним! И такъв човек ли ще възпитава и тренира децата ни? Вярно ли е, че един от „новите треньори“ е привлечен от Добрич, където е ръководел деца, родени през 2005 г. и постигнатия му резултат е 0 точки, но е запомнен с шеметена голова разлика 6:130? Завидно, нали! Наистина ли, децата на ДЮШ Пирин имат за треньор 19 годишен студент? Какъв опит има момчето? Това ли е „голям щаб от разнородни специалисти“ (в-к Струма/ 03.06.2020 г.)? Как се проведоха конкурсите за треньори? Може би, на принципа приятелска симпатия? Защо се наложи да се махнат дългогодишни треньори, доказали с работата си, че са обучавали професионални футболисти, играли в националния отбор на България? Кой от „новоназначените треньори“ може да получи подобна референция? Нека повдигнем завесата за статуса на „новите треньори“, за които се твърди, че са много по-добри професионалисти от предходните! При проверка в сайта на Треньорската школа по футбол на БФС, относно квалификацията им се установи следното: за възрастите U 13, U 14 и U 15 за помощник-треньора Мартин Георгиев не открихме информация за придобит или валиден лиценз! Заместник-треньора на школата г-н Иван Желев притежава само с лиценз „В“, а не изискуемия „А“, за да бъде на такава позиция! В сайта на ТШФ не фигурира името на Антонио Петков, назначен за помощник-треньор. Г-н Александров, ще Ви цитираме: „Договорката с ръководството ни беше да си подбера изцяло мой екип. В това отношение не са ми поставяли никакви ограничения“ (в-к Струма/ 03.06.2020 г.) Това ли са доказалите се професионалисти? Има нещо сбъркано, май?

Когато се назначава лице, което да оглавява дадена организация, не трябва ли то да бъде проверено и проучено за личностните и професионалните му качества? Потърсиха ли се препоръки от предишните места, където е работил г-н Александров, които да подплатят гръмките му обещания за просперитет с въвеждането на „нови технологии, свързани с футбола, непознати до сега у нас“? Поне такава е практиката в Обединеното кралство, а в много други страни, нали така госпожо Уорън. Завиден стаж е натрупал г-н Александров, започвайки треньорската си дейност от 17 годишен! Как е бил треньор, без дори да е завършил средното си образование? С какъв лиценз? И като треньор, какви успехи е завоювал за клубовете в Стара Загора и Плевен? А знаете ли, че се говори в публичното пространство „под сурдинка“, че той ПОЗОРНО е бил махнат от школата на Берое в Стара Загора с твърдения на родители за НЕПРИСТОЙНО ПОВЕДЕНИЕ към децата? Защо не попитаме някой в Стара Загора? И какво означава „непристойно поведение“ към дете? Може би това е само клюка! С какви референции г-н Радостин Александров напусна отбора на Спартак 1919 в Плевен? Вярно ли е, че г-н Александров е в остър конфликт дори с мениджъра на мъжкия отбор на Пирин? И вярно ли е, че се осланя единствено на протекцията на собственика на клуба, защото му е „влязъл под кожата“? Нима сред нас има „богопомазани“? Но, за да не се окаже всичко това „жълта клюка“ ще изпратим официално запитване към Берое и Спартак 1919, относно квалификацията, постигнатите резултати и проявената лоялност на г-н Александров и екипа му.

            И нека поговорим за децата!!! Тези деца, на различна възраст, тренират в школата от доста години. Футболът и тренировките са техния живот и ежедневие. Децата тренират с огромно желание всекидневно. Дали са своите емоции, време и сили в този клуб, създали са дългогодишни приятелства и естествено са получили самочувствието и гордостта да заявят, че са дългогодишни възпитаници на ДЮШ Пирин Благоевград. Миналата година в зала на Спортния интернат се проведе родителска среща с всички около 250 деца и техните родители, на която ръководството на клуба и треньори представиха пред всички визията, плановете, програмата и целите за бъдещото развитие на ДЮШ. Станахме свидетели на мили и емоционални думи и речи за развитието на нашите деца. Беше заявено, че ще бъдат въведени нови треньорски похвати, методики и принципи по отношение на юношите, като се акцентира с внимание и грижа към тях, като се обърне внимание не само на спортно техническата им подготовка, но и в образователно и възпитателно направление и цялостното им израстването като личности. Тогава от новото ръководство на ФК Пирин беше заявено, че ДЕЦА НЯМА ДА СЕ МАХАТ от клуба!!! Увериха и децата и родителите, че ще всяко едно ще може да тренира. Определено, всички ние бяхме впечатлени! Но всичко това се оказа само прах в очите! Ние помним, нямаме амнезия!

Как така, само за няколко месеца, нещата коренно се промениха? Първо се отстраниха „неудобните“ треньори на отбори, които сега имат право да играят в елитните групи. Нека подчертаем, че ДЮШ Пирин е отвоювала право за 2 елитни групи, а евентуално и 3!!! И сега именно тези деца останаха без своите треньора. Що за мениджър ще обезглави екипа си и ще очаква да постигне ефективен резултат от дейността си? Нова теория в управлението ли има, защото в тази научна сфера, ние не сме запознати с такава? По какви причини бяха освободени треньорите Христов, Товиров, Царевски и Гочев? Във статия от 03.06.2020 г. на в-к Струма г-н Александров казва „Освободени са само двама души“. Както и, че са освободени, без да сте успял да ги видите на терен!!! Математиката нещо май се сбърка… Какви бяха водещите мотиви за да бъдат те премахнати? Четирима доказали се в професионалната си област треньора, които не притежават ли лицензи „А“?! Нямат показани резултати? Тези хора работеха с децата ни от дълги години, дори когато 8 месеца останаха без заплати!

Как се случва така, че от близо 2 седмици насам всеки ден се освобождава някое дете от различни отбори в школата? А, знаете ли, как се махат децата? С едноминутно телефонно обаждане на самото дете, като му се заявява, че вече нямат нужда от него!!! Или като му се казва, че е прекалено ниско!!! Или като се заявява на родител, че тъй като трябва да се овакантят места за децата, които ще дойдат от Плевен и Стара Загора, и отбора трябва да се редуцира!!! Или като на дете, което в периода преди матурите след 7 клас е пропуснало 5-6 тренировки, за да се подготви, му се заяви, че не е посещавало тренировките, въпреки, че родителя е информирал за това ръководството на клуба!!! Или защото родител е споделил неудобна за ръководството статия в профила си във Фейсбук!!! Доставя ли Ви удоволствие, от позицията на властимащ да доминирате над деца, като мачкате самочувствието им? Що за садистично удовлетворение изпитвате??? Това ли е подходът Ви – авторитарно управление, целящо самоизтъкване и преклонение на беззащитните? А, твърдите, че „фокусът се пада върху индивидуалното развитие на всеки подрастващ“ (в-к Струма/ 03.06.2020 г.)!!! Кога и как бяха проверени качествата на децата ни и се определи, че не отговарят на изискванията на школата? Отчетено ли беше развитието на всяко дете индивидуално? Кажете ни, кога и как бяха проведени селекциите и кастингите за нови попълнения при децата и юношите в ДЮШ Пирин, след като екипа на г-н Александров е от има-няма месец в Благоевград? Не забравяйте, ФК Пирин е клуб с история, но и с традиция, а ние помним! И нека перифразираме максимата – Клуб, който не зачита и помни историята и традициите си е обречен! Това ли искате?

Друг обезпокоителен факт е, че деца играли дългогодишно на определени постове при предишните си треньори понастоящем се местят на други постове. Ще правите от нападателите защитници ли, питаме ние? Или просто отново трябва да се разчистят позициите за децата идващи от Плевен и Стара Загора? Тук съзираме желанието Ви да демотивирате децата, като ги подтикнете сами да се откажат да играят в ДЮШ. Или просто ще им заявите, че не се справят на несвойствените за тях позиции, което ще Ви даде основание да ги премахнете?

Истина ли е, че деца доведени от Плевен и Стара Загора са настанени на пълен пансион в частен хотел, като издръжката им се поема изцяло от клуба, но деца, които са привлечени от градове от област Благоевград са в Спортен интернат, за което сами заплащат такса? Отново ще използваме Ваши думи г-н Александров: „За разлика от други хора, аз не деля децата на региони“ (в-к Струма/ 03.06.2020 г.) Пак виждаме несъответствие…

Ако се обиколи област Благоевград ще се намерят качествени деца не за 1, а за 2 школи, а вижте, ние ще привлечем деца от Плевен и Стара Загора!!! И защо ги взимат тези деца от Плевен и Стара Загора? Само в тези градове от страната ли има талантливи деца? Слухът е, че на родителите на тези деца са търсени финансови ресурси, за да бъде записано детето в ДЮШ Пирин, защото школата на Пирин е история във футбола! Последното е непотвърдено, но се шушука! ДЮШ Пирин е дала световно известни имена във футбола!!! В тази школа кариерата си са започнали Димитър Бербатов, Ивайло Андонов, Петър Михтарски, Спас Делев, Иван Цветков, Николай Бодуров и много други. Последния наскоро в национален ефир го попитаха, кой е бил треньора му в ДЮШ. Май беше един от освободените? И от къде са родом тези професионални футболисти, припомнете ни!

Как тези недоказали се новопристигнали „треньори“, част от които нямат дори лиценз, видно от сайта на БФС, разбраха, че децата на Благоевград не са достатъчно потенциални да играят в тази школа??? Колко дълго тези лица проследяваха нашите деца? Колко деца премахнахте и колко нови доведохте? Пак ще се върнем към статията във вестни Струма, където казвате „Искам да се знае, че само едно-единствено дете ще пристигне от Плевен, на 17 г., а причината е, че там няма такава възрастова група“. Сам ли си писахте интервюто, г-н Александров? Ех, тази математика…

Как се освобождават деца, които са играли в академията по 6-7 години? Ако те не умееха да играят футбол, щяха ли да бъдат толкова време в отбора си? Как бихте се почувствали, ако сте родител и след тренировка детето се прибере с думите „И днес оцелях!“? Но, май няма да разберете, за какво Ви говорим?!… Днес са махнати Иван, Сашо и Петър, но утре ще бъдат Георги, Йордан и Павел! Защото прочистването ще продължи, докато отборите не станат по 20 деца, по-голяма част от които няма да са възпитаници на ДЮШ Пирин Благоевград! Знаете ли, какъв психически стрес върху развитието на децата се оказва с това? 250 семейства в града тръпнат и си задават въпроса „Какво се случва и какво да правим?“ Трябва ли да се повтарят историите от Ботев, Левски или Варна, за да събуди от летаргията обществеността в Благоевград??? Помните, нали, какво се случи там? С кого ще правят тренировките си настоящите треньори тогава? С децата от Плевен и Стара Загора, доведени да се състезават за ДЮШ Пирин Благоевград? Така ли ще съумеете да развиете „академия, която да няма еквивалент в страната“ (в-к Струма/ 03.06.2020 г.)?

Кой даде правото на този човек, с недоказани качества да определя бъдещето на около 250 деца? Да, 250!!! Кой даде правото на този господин да предопределя развитието на децата на Благоевград??? Как се стигна до там, че амбицията на едно лице му даде възможността безапелационно да руши мечтите на децата ни? Това е безпрецедентен случай! Да, не всичките 250 деца ще станат професионални футболисти! Това на всекиго е ясно, но защо откраднахте мечтите и желанията на тези момчета, вече малки мъже? Спортът възпитава и чрез него ние пазим децата си да бъдат на улицата или в кафенетата, да пушат, пият или да употребяват наркотици! След толкова години труд, емоция и енергия от тяхна страна да ги изхвърлим като „мръсни котета“ на улицата ли? Родител сподели, че след като са го изритали от клуба, синът му се прибрал пиян!!! Доставя ли Ви удоволствие това?

Знаете ли, малките мъже сдържат сълзите си, но ВИЕ трябва да се срамувате, че сте причината за болката в душите им!!! По възможно най-безпардонния и арогантен начин, можем да ВИ определим като крадци на беззащитни детски мечти и надежди! И тук не става дума за 5 или 10 деца, а за толкова от всяка възрастова категория! И знаете ли, тези отритнати деца ще намерят мястото си в живота! Те ще намерят своя верен път и ще бъдат успешни, но кажете ни, ВИЕ спите ли добре??? Излезте от мъглата на заблудата, огледайте се и чуйте зова на децата на Благоевград! Те не са парцаливи кукли, с които някой е решил да се изгаври и подиграе! Те имат своите родители и наше задължение е да бъдем тяхната опора! Ще допуснем ли това? Ще оставим ли да унижават децата ни?

Разтревожени, притеснени, възмутени и обидени родители на деца, тренирали и трениращи в ДЮШ Пирин – Благоевград

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *