Каква е готовността на болниците за лечение на пациенти с COVID-19?

Няма място за паника и в сравнение с останалите области Благоевградска област е добре по отношение на болните от коронавирус. Това изтъкна на заседание на Областен оперативен щаб за борба с коронавирус д-р Мончева от Регионална здравна инспекция. Тя посъветва да не се обръща внимание на медийни изявления, в които се твърди, че положението в областта преминава в дифузно разпространение на коронавируса.

По време на заседанието бяха гласувани и две предложения. Директорът на РЗИ  д-р Калоянов предложи при увеличен брой на заразени с коронавирус и запълване капацитета на всички инфекциозни отделения в областта, всички болни с доказан COVID-19 да се насочат към вътрешните отделения на здравните заведения при спазване на всички противоепидемични мерки и с необходимия медицински персонал. Второто предложение, което бе гласувано и прието единодушно без въздържали се бе отправено от д-р Михайлов – подготовка и стиковане между изпращащи и приемащи здравни заведения на пациенти с COVID-19, като между здравните заведения предварително се е състоял разговор за приемане на пациента. Д-р Калоянов уточни, че в срок до 07.07.2020 г. РЗИ Благоевград ще предостави нужните контакти до всички здравни заведения.

На заседанието се обсъди готовността на болниците за лечение на пациенти с COVID-19. Обсъдена бе организация, която да осигури лечението на пациенти с коронавирус, но и да не застраши нормалното функциониране на здравната система, към настоящия момент няма основание за паника.

Директорът на РЗИ Благоевград представи справка, относно заболеваемостта от COVID-19 в област Благоевград. 209 са потвърдените случаи с коронавирус в областта. 179 са на домашно лечение. 139 са излекуваните случаи на COVID-19. 20 са хоспитализирани. 2 са в интензивното и 8 са починалите от началото на епидемията в област Благоевград.

Д-р Калоян Калоянов представи и информация относно справка на интензивните легла в областта към 01 юли 2020 г. те са 58 бр., като от тях са заети 21 (36%), свободни 37; вътрешни легла 192 от тях 84 заети и 108 свободни; инфекциозни легла 65  от тях 17 са заети, 48  са свободни; пневмо-фтизиатрични  легла са общо 35 , от тях заети 13 свободни 22.

Заседанието се проведе при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Областният управител призова към спазване на дистанция, дисциплина, дезинфекция  и носене на предпазни маски в закрити пространства.​Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *