Съветници обявиха бойкот

Повече от половината общински съветници от Благоевград напуснаха залата и обявиха бойкот на председателя Андон Тодоров. В залата останаха  само 10 съветници и  сесията беше прекратена. Дали се спазва законът, това не можаха да се разберат настоящ и бивш председател на Общински съвет.

И дали да влезе точката за свалянето на председателя от поста, това също не можаха да се разберат общинските съветници на сесията днес. 20 гласуваха „за“, 8 бяха против и 9 се въздържаха. Според Андон Тодоров точката не влиза, защото няма 50 +1 процента от всички съветници. Според бившия председател Радослав Тасков трябва да се вземе предвид само кворума в зала, а не всички съветници. След като не можаха да се разберат, напуснаха залата.

Да се извади точката от закона и да се покаже ясно и точно какъв е той, няма да участваме в ситуации на хора, които си мерят колко са им дълги пипалата, заяви Красимир Роячки от ГЕРБ. А предложението за детрониране на председателя отново внесе Калоян Ханджийски.

Преди гласуването Тасков  обяви, че истината има две страни. За него тази точка и невключването й в дневния ред е незаконно. Категоричен е, че според закона, когато има внесено такова предложение за свалянето му, председателят няма право да води заседание и да обсъжда точката, защото може да бъде обвинен в конфликт на интереси. Като дългогодишен председател Тасков каза, че председателят не е защитен от закона, най-лесно било да се смени ОбС шеф и именно затова се казва пръв сред равни.

Също така Общински съвет можело на всяка сесия да избира председател и нито един сменен председател не бил спечелил заведено дело. Съдът смята, че смяната на председател е въпрос от организационен характер, не подлежи на обжалване нито от кмета, нито от областния управител.  „Хубаво е хората, които го избраха преди 6 месеца да кажат защо го сменят всъщност. В живота винаги има дежавю. Андон Тодоров в предишния мандат беше радетел председателят през 6 месеца да получава вот на недоверие. Сега е моментът да проверим дали председателят на Общински съвет си върши работата“, поясни Тасков.

Това ще го видим вероятно на следваща сесия.

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *