Откриват истинските мащаби на Хераклея Синтика през новия сезон

Разкопките в Хераклея Синтика започват.  От 6 юли екипът на доц. д-р Людмил Вагалински,  в който ще има и нови лица, възобновява работата си на обекта край с. Рупите, Петричко.

„Най-важното през този сезон е да опитаме да локализираме югозападния ъгъл на форума. Така ще можем да изчислим точната квадратура на площада, което ще ни помогне да си изградим представа за истинските мащаби на Хераклея Синтика, за икономическата мощ на града в сравнение с Амфиполис, Филипи, Тесалоника, Берое… Вероятно не само ще съберем нови данни за хронологията, но и ще открием още надписи и скулптури“, прогнозира доц. Вагалински.

Парите за тези разкопки са осигурени от кмета на Петрич Димитър Бръчков. Те ще стигнат за три седмици, но има шанс проучването да бъде удължено, ако бъдат отпуснати допълнителни средства от Министерството на културата.

Припомняме, че Министерският съвет наскоро прие решение за безвъзмездно предоставяне за управление на групова археологическа недвижима културна ценност – публична държавна собственост, на община Петрич за срок от 10 години.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *