24-часова готовност заради висок риск от пожари

Противопожарните екипи на Югозападното държавно предприятие са в 24-часова готовност за реакция на всеки сигнал заради високите температури в следващите дни. Също така  призовават всички туристи, пастири, берачи на гъби и билки, горски работници, за повишено внимание и екологична култура при боравене с огън на открито. Във връзка с предстоящия събор на Бялото братство апелират участниците към спазване на противопожарните и хигиенни мерки при придвижване до мястото на събитието в Рила планина.

Глоба до 500 лв. грози всеки, който запали огън на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии. Същата санкция се налага и за палене на огън извън определените зони от държавните горски и ловни стопанства.

37 низови пожара са регистрирани на територията на Югозападното държавно предприятие от началото на годината до момента. Засегнати са общо 1606 дка иглолистни и широколистни дървесни видове, смесена растителност, треви и незалесени площи. Основната причина за възникване на пожарите продължава да е човешката небрежност при боравене с огън на открито.

Специално внимание ще бъде отделено на състоянието на противопожарните просеки и минерализованите ивици. Всяка година те се почистват от растителност и почва, за да бъде спряно прехвърлянето на огъня, ако възникне пожар. За 2020 г. е предвидено изграждане на 232 097 линейни метра минерализовани ивици и 52 400 метра лесокултурни прегради, като тези дейности се изпълняват основно със собствени работници и техника на ЮЗДП.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *