Заради Ковид и жътвата:Танцьори се хванаха за паламарките

Представители на 27 танцови клуба от цяла България, академични и университетски професори, доценти и доктори проведоха по необичаен начин Националния фестивал на традиционните хорà „На армане с тъпане“.

Под надслов „Надиграване или споделяне“ се проведе Научна кръгла маса в местността Бетоловото край Разлог.

Не се мина и съвсем без танци. Вечерта започна с традиционните за „На армане с тъпане“ шест общи хорà, изиграни от участниците под съпровода на оркестър „Роял бенд“. Интересното беше, че тематично във връзка със сезонната жътва, но и с цел предпазване, забраждането беше през половината на лицето, а хватът беше за паламарки. Разбира се, после цялата вечер се чуваха шеговити подмятания „хвани ме за паламарката“, което много точно беше предвидено от автора на идеята, доц. Гаров. Празникът продължи, като всеки от ръководителите на клубове поведе любимо свое хоро, традиционно за района на България, който представя.

Обсъдени  бяха  темите за фолклорните събори, за работата на читалищата по опазване на традиционното наследство, за техниките на танцуване, за музиката към танцовия репертоар на клубовете, за музиката в съвременна електронна среда и други. Форматът на срещата не позволяваше презентации на екран, но затова пък участниците се наслаждаваха на хубавото време, красивите гледки и чистия въздух в планинското подножие. Както беше по замисъл, форумът се превърна в интересен и ползотворен дебат около съвременното танцово изкуство и традиционните български хорà.

Организаторите са щастливи, че макар и в условията на извънредна ситуация, успяха по атрактивен и полезен начин да отбележат поредното издание на фестивала, станал една от емблемите на Разлог.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *