Нов акт от 7 000 лв. за тровещия Благоевград комин

Екоинспектори за пореден път наложиха имуществена санкция в размер на 7 000 лв.  за тровещия Благоевград комин. н2. НП № 3-25/29.06.2020 г. – „РУБИН 08“ ООД е глобен в края на юни за извършвана дейност по третиране – оползотворяване на неопасни отпадъци (слънчогледови люспи) без наличие на издаден от директора на РИОСВ регистрационен документ.

От години гъст и задушлив дим от комина на Био ТЕЦ “Рубин” трови въздуха над Благоевград.

От комина на централата за производството на електрическа енергия от горене на слънчогледови люспи, денонощно се изпуска гъст черен пушек, който затруднява дишането. Собствениците на инсталацията за производство на електроенергия от биомаса многократно са санкционирани, но въпреки това резултат няма. Срeщу обгазяването нееднократно са подавани сигнали от страна на граждани, живеещи в засегнатите райони.

Според тях обаче преди всяка проверка от Районната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) собствениците на инсталацията са предупреждавани. Срещу дружеството  има внесени множество жалби. Вследствие на това са извършвани десетки проверки. На фирмата „Рубин 08“ са направени множество предписания и парични санкции.

Дори местните съветници скочиха срещу него, но резултати няма. Имаше и протести. И какво от това?

Другите глобени фирми от Регионалната инспекция по околна среда и водите през юни са  “АУТО СКРАП“ ЕООД, Благоевград, 1000 лева, дружеството не е съхранявало записи от 24-часово видеонаблюдение на стопанисвана от него площадка.

Голяма санкция от 8 000 лева  за ”Екорепласт” ЕООД гр. София, за извършено повторно нарушение от Закона за водите , изразяващо се в нарушение на разрешителното за

„ДЖ ТИ АЙ-КОМПЮТРИ“ ЕООД, гр. София са глобени 600 лева, за това, че в експлоатиран от него цех за производство на пелети, не са извършени собствени периодични измервания на показателите за шум, излъчван в околната среда.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *