Освободени от работа без социална закрила в Пиринско заради липса на трудови договори

Кризата с коронавируса показа колко е важно да се работи на светло, каза за Агенция БГ директорът на Инспекция по труда в Благоевград Славянка Симитчийска. Оказва се, че хора, работили  без трудови договори, са освободени от работа без социална закрила, без право на обезщетения за безработица, както и такива по Кодекса на труда. Тези, които са вземали част от възнагражденията си нерегламентирано, пък получават по-ниски обезщетения.

За повишаване информираността на работещите за ползите от декларирания труд Европейската комисия чрез Европейската платформа за справяне с недекларирания труд организира информационна кампания в страните членки, която е основно през Фейсбук. Кампанията за България се организира от Инспекцията по труда. Хаштагът й е #EU4FairWork. За целите на кампанията е създадена Фейсбук страница „Всички права запазени“.

От средата на юни българските работодатели и работещи могат да споделят в снимка или в 90-секундно видео своя опит от ползите, които са получили от работата на светло, с които да участват в организираните в рамките на кампанията конкурси.

От началото на пандемията през март до края на юни Дирекция Инспекция по труда в Благоевград е извършила 214  проверки по спазване на противоепидемичните мерки.

Мерките, които следва да са съобразени с предписанията на здравните органи, са насочени в две направления: организационни и технически. В помощ на работодателите при определяне на най-ефективните мерки е на разположение достъпен напълно безплатно онлайн инструмент за интерактивна оценка на риска от разпространение на КОВИД-19, разработен от Европейската агенция за безопасност и здраве при работа на адрес https://oiraproject.eu/bg/oira-tools

Благодарение на Инспекцията по труда, която заяви превод на инструмента на български език и го адаптира с родното законодателство, той може да бъде да бъде използван и от работодателите у нас.

Инструментът за интерактивна оценка на риска от разпространение на КОВИД-19, както и още 40 достъпни на български език онлайн инструменти, повечето от които разработени по проект „Превенция за безопасност и здраве при работа“, могат да бъдат използвани и за инструктажи и обучения.

Помощник-инспектори, наети по проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“, могат да представят на работодателите функционалностите на всички инструменти. И двата проекта на ИА ГИТ се финансират от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *