Пострадала туристка подведе спасители

Пострадала туристка подведе спасителите на Планинска спасителна служба в Благоевград.

Вчера в 20:30 часа от хижаря  на х.Рибни езера, чрез монтираната от ПСС в хижата радиостанция, бил подаден сигнал към дежурния в централен денонощен пост в София.

Търсело се помощ за пострадала при слизане от Водния чал към хижата туристка, която в района „Маринковица“ ( над кантона на НЕК ) е паднала и контузила крака си, като  не можела да продължи да се придвижва сама.

Веднага се сформирал екип от отряда и се отправили към посоченото място. По пътя над Рилски манастир застигнали бял микробус, който се движел пред спасителите нагоре към „Кирилова поляна“. След многократно присветване с фаровете, чак по черния път след поляната, колата отбила встрани и спряла. След кратък разговор с водача, разбрали, че той е транспортирал три туристки, едната от които е пострадалата жена до Рилски манастир.

Не предали никаква информация за случилото се към ПСС.

Върнали се обратно към Рилски манастир и след разговор с охраната, открили, че туристките са настанени в хотела на манастира.

Туристките били доста добре подготвени и запознати с района, но леко премръзнали поради подгизналите обувки и дрехи, вследствие  валежите и мокрия терен. Били уютно настанени в затоплена стая, където се чувствали добре.

Спасителите прегледали пострадалата и имобилизирали увредената става, с уговорката на сутринта  да бъде транспортирана за преглед в болница.

Всичко приключило благоприятно, но спасителите отправят апел,когато подаваме сигнал за помощ, но се преместваме от посоченото място, трябва да информираме своевременно, защото подвеждаме екипа, оказващ помощ да отиде да ни търси там.

Губят ценно време, усилия и средства.

Всяко преместване от зададено място или подадени координати пречи за бързото откриване на пострадал, което в пресечена местност и липса на комуникации може да бъде фатално, категорични са спасителите.

Те благодарят на човека помогнал с транспорт на туристките, но това можело да коства на екипа няколкочасово издирване на пострадалата през нощта в района на „Маринковица“.

В акцията участвали спасителите от отряда- Георги В. Ботев, Георги Г. Ботев, Захари Петров, Иван Стоименов, Робърт Апостолов, Илиян Чипов и Здравко Мавродиев.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *