Кметове искат да се разпореждат и в гората

В условията на следепидемична и задълбочаваща се криза, управниците искат свобода за действията си за стимулиране на инвестициите. Мораториумът за разпореждане със земите по чл. 19 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи ги възпрепятства.

Кметове от Югозапада се обявиха за отпадане на мораториума. Активна позиция изразяват кметовете на Сандански, Банско, Струмяни и техни колеги от Сдружението на югозападните общини. Те не приемат мотивите за налагане на мораториум, а именно, че съществува опасност за разпродаване на остатъчния  фонд.

В условията на задълбочаваща се криза и използване на голяма част от местните приходи за мерки срещу разпространението на заразата от коронавирус, общините смятат, че отпадането на мораториума ще даде допълнителна възможност за стимулиране на местното икономическо развитие.

Тези имоти могат да се използват за изпълнение на обекти на техническата инфраструктура по смисъла на Закона за устройство на територията и на други обекти, за които се допуска принудително отчуждаване, за инвестиционни проекти по реда на Закона за насърчаване на инвестициите, за създаване на нови или разширяване на границите на съществуващи урбанизирани територии, за реализиране на инвестиционни проекти, свързани със социално-икономическото развитие на изоставащите общини и региони, както и за изпълнение на проекти по уедряване на земеделските земи.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *