Виж кой създаде картини като от Рожен и Копривщица (снимки)

Не, те не са от ансамбъла, техният живот не е в професионалния ритъм и такт. Тези стотици са различни по възраст, по характер, по професия…, но до един бяха в народни носии. В различието си са еднакви с любовта им към българската народна музика.

Мераклии, самодейци от Фолк фитнес „Ритмика“ обагриха с цветовете от народния фолклор поляните край старата църква в Делвино, край Благоевград. Станалите почти традиция събори, дори и без повод, на самодейните танцьори този път беше различен. Различен с красотата, с енергията, с емоцията и мерака. Различен, създаващ респект пред величието на българското, пред пазителите на българското. Стотици от благоевградския фолк фитнес „Ритмика“ облякоха народните носии за летния им събор, който гостоприе двора на църквата „Св. Неделя“ е село Делвино.

В множеството имаше бебета, чиито първи дрешки в родилното е била народната носия, имаше и баби, които за първи път в живота си обличат народна носия. Лекарки, адвокати, учителки, хора от бизнеса се веселиха с българската народна музика и създадоха картина, досущ като тези от големите народни събори в Пирин, Копривщица, Рожен… Народна носия имаше за всеки, който вторник и четвъртък или сряда и петък ходи на танци, на фолк фитнес. Народна носия имаше и за всеки техен приятел, син или внучка. Даже и Пипи дългото чорапче беше на събора. За допълнително усмивки и забава за децата.

Кой го прави??

За разлика от едни българи с костюм и вратовръзка, които с претенция за лидерство и авторство на политики, стимулират към разделение и надмощие, те са младо семейство от Благоевград, което сплотява и обединява. Без корист, без партиен дивидент. Радостина и Асен Колеви. Тя е служител под пагон в МВР, а той танцьор в ансамбъл Пирин. Той учи всеки мераклия, стъпка по стъпка, от ръченица до четворно хоро, а тя… тя му помага. Тази хубава българка вероятно сте я виждали, поне на снимка, на Сурва и на друго дефиле на българщината. Бог знае какво ги кара да го правят, но го правят с желание. С повод в календара и без повод в делника. Успяват да създадат едно общество, една утопична среда само с добро, с музика, с усмивка. Асен казва, че при тях няма млади и стари. При тях има само весели.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *