Книгата за стародавните традиции Предой, Слуга, за сватбата и сурва:

Показват я официално в музея в Благоевград. „Стародавни и живи“ е събрала в кориците си всичко, което е правила баба в празник и делник… и е разказвано през годините, предавано е от майка на щерка и от баба на внучка и е оживяло до днес. Оживяло е в симитлийското село Брежани, а две дейни момичета, отдавна пораснали, са описали всички традиции в книгата. За да пребъдат занапред. Във вторник, сред Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей Благоевград, сдружение „Хора и традиции“ представят книгата „Стародавни и живи“. Четивото е събирано в работата по проект „Обредна култура от региона на Брежани – наследство и съвременност“, в който сдружението, в партньорство с Регионален исторически музей и Окръжна библиотека Благоевград теренно проучиха, обследваха, направиха възстановки и запечатиха в книга автентичната особеност на 7 обреда от региона на Брежани: Бъдни вечер, Сурва, Слуга, Сирни Заговезни, Благовец, Предой и Брежанската сватба.

„Обредна култура от региона на Брежани – наследство и съвременност“ е реален научен факт, казва проф. д.ф.н Костадин Динчев. – Да се осъществи такъв проект, с такава любов и отговорност, е голям подвиг в това объркано и обременено с безкултурие време. Книгата ще остане един паметник за поколенията, който да напомня за поколенията напред в Брежани какъв живот е съществувал в недалечното минало, чиито проекции и днес населението тачи и с голямо вдъхновение изпълнява при различни поводи.

Автори на книгата са Снежана Стоименова и Румяна Панова, художник – Венцислав Стоянов, преводът на английски език е на Красимира Топузова, снимките в книгата са на „АРТ ИДЕЯ“, Любен Митков, Вилимир Александров, Снежана Стоименова.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *