На Курбан Байрам в Дъбница – без гости от Турция, но с традиции (видео)

С празнична молитва тази сутрин жителите на с. Дъбница посрещнаха празника Курбан Байрам.

При спазване на социална дистанция в джамията, наложена от заразата COVID 19, тази сутрин преди изгрева на слънцето, жителите на гърменското село Дъбница, дадоха началото на свещения за мюсюлманите празник. За разлика от други години, тази сутрин, вярващите, които уважиха празничния ритуал бяха впечатляващо малко.

Овен, че хората се страхуват от заразата, днес липсваха и традиционните гости от Турция, които при други обстоятелства препълваха джамията. Важна постановка на корана е изискването всеки мюсюлманин, придобил определени блага, да заделя средства за милостиня, които да раздава по време на свещения празник, което се схваща като пречистване на богатството.

По-късно вярващите мюсюлмани се отправиха към гробищата, за да почетат паметта на покойните си близки и роднини и да поискат прошка за сторени волни и неволни грехове към тях приживе. Прошка се иска и от всеки – по-младите от по-възрастните. В продължение на 4-те празнични дни вратите на всеки мюсюлмански дом в Дъбница са отворени за гости, като приемат всеки, без разлика на етнос и вяра.

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *