Пазарът ли е по-важен от църквата или трябва ли да изгоним търговците до храма

Разгорещени дебати предизвика точката за дарение на общински имот на Неврокопската св. митрополия за изграждане на православен храм в Благоевград. За пореден път общинските съветници не стигнаха до консенсус за нов храм, въпреки че всички бяха за изграждане на такъв. Повечето от изказващите се бяха против мястото, което е на пазара. От групата на ГЕРБ смятат, че там няма място за паркоместа, ще има проблем за пазара и предложиха да се направи параклис там, а за храм да остане предвиденото място от бившия кмет Атанас Камбитов в района на казармата.

Имаше и такива съветници като д-р Владимир Пандев, които казаха,че предложението трябва да се подкрепи, мястото е избрано отдавна, владиката също го е одобрил, паркоместата са дребнотемие, да се отпуши тапата и да се поздравим с нов храм. Попита дали пазарът е по-важен от църквата. Имаше съветници, които казаха, че не са против храм, но мястото е твърде неподходящо.

Зам.-кметът Терзиев обясни, че в района на казармата никога не е предвиждан храм. Пазарът ще се запази, инфраструктурата е изградена, а в близки райони могат да се изградят паркоместа. Кметът Румен Томов също допълни, че това място има ПУП, консултирано е с Българска православна църква, пазарът ще остане, дори подготвяли конзола над реката за увеличаване на площта. „Никой не е казал, че до храма трябва да се ходи с колата. Ние сме единственият областен град, който за 30 години не е построил храм, дори селата градят. Сега имаме бърз начин да го направим, да го изградим на стратегическо място при хората, защото е за хората, заяви Томов  и цитира библията „трябва ли да изгоним търговците до храма“.

Много от съветниците поискаха среща с владиката. Такова мнение изрази и отец Андон Шавулев, който посъветва местните парламентаристи да направят среща с владиката и като се има предвид позицията от най-високо ниво да стигнат до консенсус. Председателят на ОбС се ангажира с насрочване на такава среща, а точката беше върната в комисия.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *