Възкресиха ново културно средище в сърцето на Благоевград, ще го бъде ли?

Едно място, което е било „дом“ за много хора на изкуството, скоро отново ще посреща своите артисти, музиканти и публика. От обрасло, мръсно и неприятно място, екипът го превръща в уютно и красиво средище за изкуство, а на 3 август на официалното му откриване, то ще посрещне първите си гости.

Летният театър в Благоевград ще разкрие една различна и съвременна гледка. Откриването ще започне с тържествен водосвет и ще продължи с празничен концерт.

Вече е реализирана концепцията за новия облик на новото културно средище в сърцето на Благоевград, а за това се погрижили Пролет Трифонова, главен експерт в отдел „Култура“, инж. Венелин Трошанов, Петър Калпачки, арх.Адриана Кръстева и редица служители на общинска фирма „Биострой“, които само за два месеца успяха, да върнат живота на Летния театър и да осигурят възможност за реализация на много културни събития.

От години Летният театър тъне, обрасъл в бурени и боклуци. Много благоевградчани дори не знаят къде се намира.  Той бил изграден при управлението на зам.-кмета Кирил Пецев. В него били проведени няколко мероприятия.

Възрастните благоевградчани помнят тунела под парк „Ловен дом“, той е във формата на латинската буква „V“ тъй като е с два входа. Този между Младежкия дом и Регионалния исторически музей – вляво от стълбите за „Братската могила“, от началото на демокрацията е кафе-аперитив под името „Тихият кът“.

След него вече е тунелът с дължина 800 метра. Навремето тук можеха да се укрият 1500-2 000 човека, покрай стените имаше пейки за сядане, както и шахти за вентилация. Днес входът на тунела е заведение, вторият вход, заграден с решетки, е при бившия Летен театър зад Регионалния исторически музей.

Дали ще просъществува новото културно средище в сърцето на Благоевград, предстои да видим.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *