Видяхме оригинални писма на Гоце Делчев и оръжието на войводите Христо Чернопеев и Ичко Бойчев

Оригиналните писма на Гоце Делчев до Никола Малешевски, свързани с организационни въпроси по подготовката на въстание в Македония видяхме в изложба. „За нея ние се борим, за нея ние мрем“ е  посветена на 117-тата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание.

Един от акцентите е дневникът на костурския войвода Васил Чекаларов, писан в разгара на бойните действия, придружен с негов личен бинокъл, както и „Мобилизация“ за Илинденското въстание в Костурски район. Могат да се видят още личното оръжие на струмишкия войвода Христо Чернопеев, на куриера на ВМОРО Стоил Просяков, на горноджумайския войвода Ичко Бойчев и на четника Христо Руков.

Представени са  лични вещи на участници в Илинденско-Преображенското въстание от Пиринския край – на Божил Попандовов (личен лекар на Яне Сандански), на Никола Трайков Сатиев, Димитър Костов, Христо Хаджипопов и др. Част от изложбата са също така печатни издания, илюстриращи освободителните борби в Македония и Одринско, издадени в началото на ХХ в. Важна част от изложбата заемат оригиналните програмни документи на ВМОРО и ВМОК.

Д-р Кирил Алексиев – в.и.д. директор на Регионален исторически музей – Благоевград откри изложбата На събитието присъстваха инж. Румен Томов – кмет на община Благоевград, заместник – кмет д-р инж. Василиса Павлова, Андон Тодоров – председател на Общински съвет – Благоевград.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *