Спасители на крак през летните месеци в ежедневни акции

Напрегнати бяха юлските дни за планинските спасители от Югозапада. Те се отзоваха на десетки сигнали от пострадали туристи, като всички завършиха благополучно. Настъпи период от годината, когато планините са предпочитано място за отдих и акциите на спасителите от ПСС при БЧК стават ежедневие.

Ето само някои от тях:

На 27 юни в района на х. Мочарата в Пирин моторист на 35 години пада на терен с мокри камъни. Петима планински спасители от отряд Банско достигат пострадалия, който е със счупена ключица и травми на коляно и китка, оказват му първа помощ  и го транспортират до екип на спешна помощ.

На 4 юли в района на Рилски езера жена на 60 години с травма на глезена е транспортирана до лифта от 5 –има планински спасители.

Същия ден хижарят на х. Рибни Езера, чрез монтираната от ПСС в хижата радиостанция, подава сигнал в Централния денонощен пост (ЦДП). Жена се е подхлъзнала в района „Маринковица“, контузила е крака си и не може да продължи да се придвижва сама. Веднага се сформира екип от 7 спасители от отряд Благоевград с ръководител Георги Ботев, които се отправят към посоченото място и обездвижват травмирания глезен.

На 26 юли от отряда на ПСС в Благоевград транспортират туристка със силни болки в дясното стъпало. Пострадалата е част от туристическа група, извършваща преход от х. Добърско към х. Рибни Езера, но поради получената травма не може да се придвижва сама. След преглед, шиниране на увредената става и консултация с дежурните спасители в х. Македония, е взето решение да се транспортира към Разлог, където е посрещната от родителите си и отправена към лечебно заведение.

На 31 юли мъж пада в района на Стобските пирамиди. Информирани са спасителите от отряд Благоевград, които се отзовават и оказват помощ на мъжа, който е с травма на главата и фрактура на ръка.

Спасителите призовават туристите много внимателно да подхождат към маршрутите в планината и да бъдат подготвени.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *