Медиците на предела на силите си в Пиринско

На предела на силите са и медицински персонал, и лекарите в Благоевградска област. Това обяви областният управител Бисер Михайлов след заседание на Областния оперативен щаб. А какво е реалното състояние на здравната система в областта?

160 са болните, настанени в лечебните заведения. Има 53 свободни легла.

В благоевградската болница лежащо болни са 35, свободни легла 5, с възможност за откриване при необходимост в хирургия на още 25. За интензивно лечение настанен е един и има 10 броя реанимационни легла за прием на тежки случаи. В бившия тубдиспансер са 13 настанените, има едно свободно легло. В понеделник ще  бъдат освободени 3-4 легла. В ПУЛС са 18 заети легла, до края на деня се очаква да бъдат потвърдени още 2 случая и свободните легла са 8. В Гоце Делчев лежащо болните са 43, свободни 8 легла. Очакват се в началото на седмицата да бъдат изписани и освободени още легла.

В Сандански 21  са с доказана вирусна инфекция, 10 свободни легла. Има възможност за откриване на допълнителни легла в очно отделение, но там обстановката към момента е спокойна. Петрич лежащо болни 9, свободните легла са 10. Могат да бъдат открити легла в неврология.

Има 4 или 5 болни медицински работници. В ЦСМП двама шофьори, общопрактикуващ лекар, един е в по-тежко състояние.

Здравната система в областта може да приема  допълнително болни хора.  Има осигурени достатъчно защитни облекла. Единствената необходимост е от ръкавици, които ще бъдат доставени.

Михайлов се обърна към жителите на Благоевград  и ги призова към самодисциплина и отговорност към себе си, семействата, колегите, и да не подценяваме заболяването, защото натоварваме здравната система.

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *