Логодажките плетачки на дантели в действие

Логодажките плетачки на уникалните красиви дантели поканиха още една пазителка на традициите – Дешка Кротева от Разлог, пише strelka.bg. За пореден път отвори врати работилницата за дантели в  Читалище „Иван Чаушки 1934” в благоевградското село Логодаж. А Дешка изяви желание да се научи. Гостоприемните баби беднага я поканиха на гости. Те ще я учат на дантели, тя ще им разкаже как успява да превърне родното си село Горно Драглище в Разложкия край в малка столица на селския туризъм.  Също така ще обменят и рецепти, тъй като и двете села са включени в кулинарната карта на България. А тези дантели се срещат само в Кюстендилско и Берово, Македония.

Бабите предават на внуците си занаята. 82-годишната Веселина Бойчева е главният майстор на дантелите, която учи внучката си. Най-важното е да има хора, които да продължат традицията  и занаята. Това е дантела, тя не се плете, а е шита дантела, която се прави с шевна игла и обикновен конец, обясни секретарят на читалището Дафинка Бойчева.  Дантелите могат да бъдат в различни цветове, като основният цвят е белият. Трудно е, изисква много време, като една якичка се прави за три дни.  Самата дантела има приложение и в модата, в съвременните тоалети.  Могат да се направят яки, ръкави, платки на рокли или блузи, покривки за маси и други. За Дафинка дантелите не са отживелица, напротив, модерни са и има интерес от млади хора.

Всеки, който има желание, може да посети работилницата. А бабите от Логодаж вече са известни не само у нас, но и в чужбина. Миналата година IT специалист от Симитли отведе в благоевградското село Логодаж дузина българи, гастарбайтери в Дъблин, да се учат да шият дантели, да играят хора и да готвят местни манджи. Слави Бегов живее и работи в Ирландия и преди 5 г. в Дъблин основава група за български народни танци „Хляб и сол“. Впечатлен от ТВ предаване за местната „Работилница за дантели“, преди 3 г. за първи път се запознава с логодажката фолклорна група и става техен верен фен.

А логодажките гозби вече са и в кулинарната карта на България. Благоевградското с. Логодаж, Банско, Горно Драглище, Якоруда и Долно Дряново попаднаха в уникалната дигитална кулинарна карта, изработена от екип на БАН с ръководител доц. д-р Ана Кочева.

 

 

 

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *