Скулптор извая еделвайс, снежинка и чауш от мрамор за Музей на открито

Внушителна скулптурна композиция пред храма „Свето Благовещение“ в Разлог създаде скулпторът Асен Ботев, който вплете в мраморни късове символите на любимия му Разлот – нежен еделвайс, снежинка и чауш (кукер).
На единия от мраморните късове е изобразен еделвайсът – един от символите на Разлог, бялото злато на Пирин. Това нежно цвете расте в най-високите и непристъпни части на планината и се е превърнало в символ на свободния дух и величието на природата.
На другия къс е изобразен чаушът, обичан символ на Разлог от древността – до днес. Символ, който обединява любовта на хиляди на Старчевата, когато се посреща Новата година в Разлог – цветно, пъстро и атрактивно, когато цял град и хиляди създават уникален празник, заради когото Разлог заслужено получи награда като град – пазител на традициите. Само тук маскираните кукери се наричат чауше. Разложкият чауш и как той трябва да изглежда е официално патентован и се е превърнал в символ на една традиция, жива и до днес.
На третата скулптура- снежинката, грее соларната розета – със своя християнски подтекст и носител на дълбоко нравствени послания.

Скалният ансамбъл е изграден по идея на Община Разлог и цели превръщане на Разлог в място привлекателно за жители и гости на града с експонатите от цялостната визия- Музей на открито.

А кой е Асен Ботев? Роден е в 1956 година в София в семейство на минен инженер и дърворезбар от Разлог и акушер-гинеколожка от Банско. Асен Ботев е автор на гербовете на повечето селища в родния си Разложки край – един от създателите е на герба на Разлог (1987), автор е на герба на Добринище, на гербовете на селата Бачево (черен кон и златният извор на Ръждавец на зелен щит с крепостна корона).

И още в Добърско (камбана и две птици в короната, символизиращи Добърската певческа школа), Баня (минерален извор, който се разбива в огромен фонтан и планина), Годлево (слънце), Горно Драглище (чешма с релефно изображение на лъв) и други. Автор е и на Почетния знак на Банско и на Почетния орден на град Варна.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *