Кой допусна отсичане на близо 1000 дървета разследва прокуратурата

Близо 1000 дървета са отсечени незаконно в Разложко само за две седмици. Районна прокуратура – Разлог се е самосезирала за извършена незаконна сеч на дървета в горския фонд, стопанисван от ТП „Държавно горско стопанство Разлог“.

Големият брой на отсечени дървета, високата им стойност и съответно размерът на причинената вреда, както и времето на констатиране на сечта, е наложило възлагане на проверка по реда на надзора за законност.

Изясняват се обстоятелствата относно конкретни случаи на незаконна сеч, в периода 15.05.2020 г. – 29.05.2020 г., в охранителните участъци „Тишето“, „Мразеница“, „Катарино“, „Раплево“ в района на гр. Разлог. За тях са били образувани прокурорски преписки, в това число и след депозирани сигнални писма на директора на териториалното поделение – ТП „Държавно горско стопанство Разлог“. Към настоящия момент е известно, че в резултат на незаконни действия са били отсечени 983 дървета от бял бор, черен бор, ела и бук само за период от две седмици.

Прокуратурата е възложила извършването на проверка на длъжностни лица при Регионална дирекция по горите гр. Благоевград и Югозападно държавно предприятие, съобразно компетентността им. Проверяващите следва да изяснят дали са били допуснати нарушения от длъжностни лица във връзка неосъществен контрол, допринесъл за голямото количество отсечени дървета.

В рамките на възложената проверка Районна прокуратура – Разлог е  изискала информация и за предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на допуснатите нарушения, както и за санкциониране на виновните лица.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *