С нов пункт засилват контрола край Рилските езера, спасители реагират по-бързо и още:

Първа копка правят на контролно-информационен пункт в района на Седемте рилски езера, съобщиха от Дирекция „Национален парк Рила“.  Той ще е в близост до хижа „Рилски езера“ и ще дава възможност на парковата охрана да изпълнява по-ефективно дейността си. н

Това е и районът с най-много нарушения, тъй като туристите не винаги се съобразяват със съществуващите правила, казват от МОСВ. В зоната например е забранено брането на цветя и билки, къпането в езерата, използването на движението с АТВ-та и други транспортни средства, но тези ограничения не се спазват, затова се налага засилване на контрола.

В центъра ще се дава информация на посетителите за туристическите маршрути, местните забележителности, биоразнообразието и правилата на поведение. В пункта ще има и дежурна група от планински спасители за бърза реакция при възникване на инциденти.

В Плана за управление на Национален парк „Рила“ е предвидено създаване на мрежа от охранителни контролни пунктове. До момента са изградени три  – в КИП „Бели Искър“, КИП „Нехтеница“ и КИП „Белмекен“.

Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) ще предостави 315 600 лева на Национален парк „Рила“ за изграждане на контролно-информационен пункт в района на Седемте рилски езера.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *