Къде се губят 15 000 лева за ремонт на църква на Богородица в благоевградско село?

Дирекция по вероизповеданията отпуска 15 000 лева за ремонт на църквата „Света Богородица“ в благоевградското село Лешко. Само че парите ги няма, а покривът на храма продължава да се руши.   Кметът на селото Галина Велкова се обръща към директора на Дирекция по вероизповеданията Емил Велинов с писмо преди три години. Отпуснати са първо 5 000, след това 15 000 лева. Уведомена е писмено, че са отпуснати такива средства, но те все още не са получени. Парите трябвало да минат през Неврокопска митрополия, такъв бил редът.  От митрополията все още  не са превели средствата за ремонта, а с течение на годините положението става все по-лошо.

А тази година заради пандемията и ограниченията, които са наложени, празникът на благоевградското село Лешко Голяма Богородица  ще бъде отбелязан по-скромно.Черквата ще работи при по-строги мерки, няма да  има курбани и веселие.

Ще има само литургия за здраве, всеки, който желае може да посети храма, да си запали свещичка.

В селото има две църкви. Едната е 200-годишната „Свети Димитър“. Преди 4 години са отпуснати пари за нея  и покривът е направен. Но вътре започва да се руши.

Църквите  се поддържат от кметицата и хора от селото, и се отварят, когато има празници.

За живота и проблемите на хората в селото, за връщането на младите, за трудностите при кметуването очаквайте още от интервюто с Галина Велкова.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *