Какво си „мерят“ двама творци от Благоевград?

Двама творци от Благоевград влязоха в словесна престрелка. Какво си мерят обаче, така и не става ясно.

От известно време учителят по изобразително изкуство, художникът Живко Янев във Фейсбук публикува постове срещу директора на Градска художествена галерия Иван Милушев.

Казва, че директорът на галерията ненавижда учителската професия и работата с деца, не участва в такива занимания от които няма лична изгода, че 10 години галерия „Свети Лука“ стои затворена и т.н.

Ето и част от постовете му:

„На тази фотография са хората от отдел „Култура“ към общината. Разбрах, че в обучението и заниманията на децата се е включила и ГХГ. Ако някой има случайно снимки от този павилион, много го моля да ги публикува. Искам да видя,, Директора“на галерията, който мрази децата и ненавижда учителите, как изпълнява тази дейност. Но като знам, че той никога и по никакъв начин не е участвал в организираните от общината дейности, защото са под достойнството му, съм сигурен, че и сега не е уважил организираното събитие на общината.

И още един:

„Десет години г-я Св. ЛУКА стои затворена, защото щяла да се ползва за обучение на децата. Истината е, че председателя на СБХ Благоевград, а сега,, Директор „на изложените зали в града, не беше плащал наема за нея на общината. Но пък намериха пари да си раздадат премии на управителния съвет. Така децата бяха лишени от прекия допир с изкуството на художниците и техния най-добър учител. С тази си постъпка управлението на общината тогава и сега показва, че личностното и творческо развитие на децата съвсем не ги интересува. За това пък си имаме,, директор „който до сега не е имал нито един ученик, откъде да знае как се обучават деца“.

А Милушев пък твърди, че  Благоевград  винаги е бил гостоприемен и е давал възможност за работа на множество хора, както се казва „от кол и въже“, тъй като  Живко Янев не бил художник от Благоевград, а от село Богородица, Петричко.

И ето още какво написа Милушев:

Живко Янев не е председател на СБХ в областния център и никога не е бил. Той просто е ръководител на сдружение с идеална цел „Македония–Арт“. Държа да отбележа, че това сдружение създадох аз – Иван Милушев през далечната 1990 година. Регистрацията в съда, логото и устава на „Македония –Арт“ са дело на мен и на покойния вече Георги Ковачев.

От доста години Живко Янев си позволява да фалшифицира и историята на групата на художниците. Групата на художниците в Благоевград е създадена и съществува официално от пролетта на 1964 година, а това прави към днешна дата 56 години, а не 66. Тази меко казано неточност, осквернява паметта на първите професионални художници в града – Димитър Михайлов, Стойне Шаламанов и Христо Бараковски.

За оставените на улицата художници: След 1990 година на територията на страната няма подобно на „Македония-Арт“ дружество, което да има собствена база. В края на 1990г. аз и неколцина колеги от ръководството на „Македония-Арт“, направихме среща с тогавашния кмет на Благоевград – г-жа Елиана Масева, която се съгласи да отдаде безвъзмездно изложбените зали и присъседните помещения на дружеството за срок от 5 години. След време, със следващия кмет-г-н Костадин Паскалев удължихме този срок за ползване с още 10 години. При моето ръководство всичко вървеше безукорно. Успявах чрез наеми да осигуря , макар и минимални заплати на две пазителки  и един счетоводител. След доста години, когато управлението на дружеството бе поето от Живко Янев, то фалира. Една от пазителките заведе дело срещу него като председател, за неизплатени заплати. Ключовете на залите бяха върнати в общината. И така до създаването на Градска художествена галерия – Благоевград, като искам да отбележа, че идеята за създаване на галерия е на кмет Костадин Паскалев.

За искането от Живко Янев да направи изложба. Да, имаше такова искане, да се направи изложба на ученици от класа на Живко Янев (на техни етюди). Само че, искането беше за „24. май“, а всички знаят, че повече от 30 години, на Празника на Благоевград – 24. май се прави изложба на всички професионални художници от града и региона. Нямаше как да удовлетворя това желание за сметка на цялата гилдия, предложих да избере друга дата. Последва отказ.

Относно галерия „Св. Лука“: Това помещение бе дадено на мен и колегията като знак на добра воля, докато се направи градска галерия. Кмет тогава беше г-н Костадин Паскалев. Държа да отбележа, че помещението бе дадено безвъзмездно и не е имало никога наем. Задължението ни бе да го стопанисваме добре и да правим изложби . И ние го правехме успешно. По време на управлението на Лазар Причкапов бях извикан в общината и ми беше казано да върнем ключовете, защото помещението се преотдава на театралите от ЮЗУ „Неофит Рилски“. Така приключи тази сага. Живко Янев може би се е объркал с други наеми, които се плащаха индивидуално от всички художници, които имаха ателиета в кв. „Вароша“, включително и той.

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *