След джаза е ред на операта

И тази година под открито небе в курортния град ще има два страхотни спектакъла, продукция на Държавна Опера Варна, за любителите на класическото изкуство.  Операта „Хубавата Елена“ ще открие културното събитие, а във втората фестивална вечер ще се насладим на мюзикъла „Чаплин“.

Фестивалът за класическа музика Банско Опера Фест ще се състои за единадесети пореден път в Банско. На 28 и 29 август на площада в курортния град, входът е свободен, а последните дни на август са прекрасен избор за планинска почивка в полите на Пирин.

„Хубавата Елена“ е едно от най-известните произведения на френския композитор Жак Офенбах. Премиерата на „Хубавата Елена” е на 17 декември 1864 г., в Парижкия вариететен театър и е считана за най-големия успех в живота на Офенбах – спектакълът е игран последователно 700 пъти.

Под палката на диригента Стефан Бояджиев ще излязат актьорът от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ Александър Мутафчийски – Менелай и солистите на Варненската опера Пламен Долапчиев – Парис и Велин Михайлов – Калхас, а в ролята на Хубавата Елена ще видим искрящата Лилия Илиева.

Премиерата на мюзикъла „Чаплин“ за европейска публика се състоя това лято във Варна, а само месец по-късно идва на сцената на Банско Опера Фест. Мюзикълът е създаден по либретото на Томас Мийхънт, а музиката е на Крис Къртис,  преведен е изцяло на български език. Досега мюзикълът е поставян единствено на Бродуей.

„Чаплин” е създаден по житейската автобиография на великия филмов актьор, режисьор, сценарист, композитор и продуцент. В ролята на Чарли – човекът, създал образа на малкия човек, обикнат от всички, но самият той борещ се за обич през целия си живот, се превъплъщава Мариан Бачев. Ще му партнират Борислав Веженов (Сидни Чаплин), Десислава Николова (Хеда Хопър), артистите, балетът и оркестърът на Държавна опера Варна. На сцената излизат 34 актьори, подбрани с национален кастинг, хореограф е Анастасия Неделчева, а сценографията е на Константин Гарнизов. Режисьор на пищната и едновременно затрогваща постановка е Борис Панкин.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *