Бивши шефове на музеи търсят останки от гробове край Струмяни

Двама бивши шефове на музеи ще правят разкопки край Струмяни. Бившият директор на музея в Сандански Владимир Петков и бившата шефка на музея в Благоевград д-р Христина Цонева са екип в теренното проучване.

Владимир Петков беше сменен преди две години от поста след конкурс. Антон Ковачев, досегашен уредник на Исторически музей-Мелник, стана директор на Археологическия музей в Сандански.

Преди две години беше сменена и шефката на музея в Благоевград Христина Цонева, след изтичане на мандата й. Назначен  за директор беше доскорошният уредник в отдел „Нова и най-нова история“ Кирил Алексиев.

А министерство на културата даде пари за извършване на разкопки в местността Долно Градище край с. Микрево, община Струмяни. Проучване на терена ще се направи от Национален археологически институт с музей към БАН. Теренното проучване започна след  дългогодишно прекъсване на Раннохристиянската базилика в местността. Първоначалните проучвания започват през 1996 година и с известни прекъсвания продължават  и през 2005-2008 година.

Проучванията са на юг от сградата на базиликата, като основната цел е да бъдат разкрити евентуални прилежащи и помощни помещения до храма, които са подпомагали  дейности, свързани с църковните служения и обреди. Възможно е да бъдат разкрити и останки от гробове, и погребани духовни лица до стените на храма, каквато е раннохристиянската практика.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *