Как софтуерното инженерство надви над музикалния талант

Тя е само на 15 години и вече е приета в Software University (частен университет в София). Освен това пее божествено и е детето –чудо на Благоевград. Това е младата талантлива звезда Александрина Механджийска.  След изкаран двумесечен курс и взет с отличен резултат приемен изпит тя вече е студент. За този университет не се изисква диплома за завършено средно образование, не е от толкова голямо значение на колко години си, най-важни са резултатите от изпита, разказа за Агенция БГ Александрина.

Малко неудобство от това, че е на 15 г., са удостоверенията от МОН, които ще вземе по-късно. Обучението в ‘Softuni’ не дава диплома за висше образование, но дава сертификат за софтуерен инженер- практик, който освен в България, важи и в целия Европейски съюз, а това означава чудесни възможности за реализация в сферата на софтуерното инженерство.

Влечение към програмирането има от около година, търсела постоянно информация в Youtube, учела сама, но това лято преценилa, че е настъпил моментът, в който да преминe към по-сериозно обучение. На този етап e на 100 % убедена, че това е професията, която иска да упражнява в бъдеще. Има разностранни интереси, освен пеенето отдават й се езиците (изучава английски, испански и италиански), химията, биологията, много я влече и медицината. Доскоро се чувствала неудовлетворена от факта, че все още не е направила своя избор, но сега вече е спокойна, защото софтуерното инженерство е нещото, което й доставя най-голямо удоволствие. Въпреки че е от музикална фамилия. Дядо й е пял много години в хор „Ален мак“, а баща й е професионален музикант, тромпетист в „Биг бенд-Благоевград“.

Сигурна е, че човек трябва много да обича това, което работи.

Плановете й са да завърша ‘Softuni’ едновременно със средното си образование, а след това има желание да учи в Американския университет в Благоевград, но това много зависи от стипендията, която ще може да си извоюва, опция е и обучение в чужбина.

За успехите й в музикалната сфера през тази година въпреки Ковид, защото има с какво да се похвали, за доброволчеството, за плановете й –  очаквайте още от интервюто с Александрина утре.

 

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *