Паметници на генерали на моста към Младежки дом, става Мост на бойната слава

Мостът,  водещ към Младежки дом,  се превръща  в Мост на бойната слава.  Общинското ръководство има идея да бъдат поставени четири паметника на знакови исторически личности, свързани с Освобождението на Пиринска Македония от османско иго .

Взе се решение да бъде сформирана работна група, която да определи, кои ще са четиримата бойци за свободата на Пиринска Македония, които ще заемат това емблематично за Благоевград място. Един месец имат и гражданите, които имат предложения за такива личности да го направят на страницата на Общината в социалните мрежи или на втората дискусия, която ще се проведе след месец.

В Регионалния исторически музей  историци, архитекти, експерти, преподаватели и общественици обсъждаха предложението. Кметът Румен Томов лично запозна участниците в дискусията с идеята, обръщайки инициативата си изцяло към младите хора, които според  градоначалника трябва да бъдат възпитавани в патриотизъм , да помнят и почитат хората, които са спомогнали да сме това, което сме днес.

Пет предложения бяха дадени от кметския екип, с изричната уговорка, че те не са задължителни и целта на дискусиите е да се стигне до четири обединяващи фигури. С кратки визитки кметът  представени: ген. Спас Георгиев, Иван Караджов, Антон Янев Кьосев, Димитър Талев и Антон Попстоилов Ников.  Пътека с четирима генерали сякаш обедини голяма част от участниците в дискусията, в залата бяха предложени генерал Стоян Ковачев, ген. Тодоров, ген. Жостов, ген. Михаил Савов, поручик Борис Змияров и други достойни личности, свързани с Освобождението на Благоевград.

В хода на дискусията, беше повдигната темата за възстановяване на паметника на Незнайния македонски четник и беше обсъдена идеята на общинското ръководство същият да бъде ситуиран в свободното пространство пред мол „Ларго“. В аванс кметът Томов съобщи, че на 5–ти октомври в двора на храма „Въведение Богородично“ ще бъде поставен каменен блок с името на ген. Спас Георгиев.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *