Най-новото попълнение в театъра се превъплъщава в най-известния лицемер

Най-новото попълнение в Драматичния театър „Никола Вапцаров“  – Благоевград, актьорът Нено Койнарски, има трудната задача да се превъплъти в самия Тартюф – най-известния лицемер в световната литература. Предизвикателството, с което се е сблъскал по време на репетиционния процес е метаморфозата, през която преминава героят – от светец и символ на доброто, до самото зло. Той успешно и въздействащо се справя с тази задача, като ще провокира зрителите да си зададат много въпроси, след като излязат от театралния салон.

„За да надвиеш този свят, стани, какъвто той е…“с този цитат на Шекспир откри своето слово режисьорът на „Тартюф“ Дамян Тенев. Неговото решение за спектакъла не е да представи главния герой като злодей, а като светец, попаднал сред лицемерие и поквара, за когото единствен начин за оцеляване е да поеме от този свят и да се измени.

Модерната сценография и костюмите в спектакъла са дело на Радостина Тодорова.

За визуалната концепция на представлението тя сподели, че яркото, изкривено и гротескно сценично пространство, заедно с цветните и деформирани персонажи, контрастират на фона на „небето“ – светло, леко, въздушно пространство, което живее заедно с героите на сцената.

„Това, че сме търсили и използвали модерни и ярки изразни средства, ще помогне на зрителите да ни възприемат лесно и да припознаят реални съвременни образи, допълни актрисата Ния Кръстева, която изпълнява ролята на Елмира в представлението.

Кънчо Кънев, който е в ролята на нейния съпруг Оргон, отбеляза, че представлението стои с ясна и категорична гражданско-обществена позиция:

„Изкуството трябва да се занимава с проблемите на обществото. Не просто да е атрактивно и забавно, но да има и ясно поставени въпроси и да стои с твърда позиция по тях. Това е един от най-големите плюсове на нашата професия.“

След първото представление в четвъртък и втората премиерна дата – 18.09.2020 г., зрителите ще могат да гледат спектакъла „Тартюф“ на 29.09.2020 г. Билети на касата на Драматичен театър „Никола Вапцаров“, както и онлайн.

На срещата присъстваха директорът на театъра Маргарита Мачева и заместник-директорът по административните въпроси, които представиха част от творческия екип на представлението – режисьорът, сценографът Радостина Тодорова и Дамян Тенев, актьорите Нено Койнарски, Ния Кръстева и Кънчо Кънев.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *