Историк от Симитли усети магията на киното като статист във филма, сниман в Благоевград

В продължение на 9 дни знакови места в Благоевград се превърнаха в снимачна площадка.  Завършиха снимките на игралния филм „Пакет Вечност“. Режисьор и сценарист на филма е родената в Благоевград Магделена Илиева, като това е нейният пълнометражен дебют.

Един от статистите, усетил магията на киното, стана историкът от Симитли Кристиян Ковачев. Той заедно с още няколко младежи  участвали в снимките на Бачиново. Видял обява, че се търсят доброволци за филма. Пуснал си снимки и автобиография. Било му интересно, тъй като досега не е опитвал нещо подобно. Дори останал изненадан, че са го избрали.

Бил двата дни на снимките около езерото на Бачиново. Харесало му това, че екипът много се разбирал помежду си, липсвало всякакво напрежение, работели доста добре и в синхрон.

А неговото участие във филма? Седели в един китайски ресторант, докато се развива една от сцените, след това в езерото.

Предполага, че  следващата година ще излезе филмът и ще могат да се гледат, тъй като това е дълъг процес.

Наскоро бил и в Мелник, помагал на колега за дипломна работа.

Направили импровизирано теренно проучване в село Златолист, където издирвали възрастни хора да разкажат как се се запазил образът на чумата в тяхната памет. Подготвя статия за това по какъв начин хората са я възприемали.

Завършва докторантура в момента. Занимава се  с много доброволни акции, помага на църкви, участва в научни конференции, които вече се преместили във виртуалното пространство заради Ковид.

Припомняме, че Кристиян Ковачев издаде и първа книга. Книгата е посветена на историята на Тросковския манастир „Св. Архангел Михаил”.„Между сакралното и профанното: Тросковският манастир”.

От няколко години младият историк, който е докторант в докторската програма „Теория и история на културата” на Югозападен университет „Неофит Рилски”, изследва историята на светата обител, проучвайки различни по естество извори. През 2016 г. той защити и дипломна работа върху историята на светата обител, а със съдействието на свои преподаватели от ЮЗУ публикува и нейно резюме в италианското издание „Studi sull’Oriente Cristiano”.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *