Денят на Независимостта в Пиринско (снимки)

Общините в Пиринско отбелязаха  112-та годишнина от обявяването на Независимостта на България.

На пл. „Георги Измирлиев“ в Благоевград пред паметната плоча на загиналите във войните за обединението и независимостта на България, общинското ръководство, зам. -областният управител Иван Стоянов, председателят на ОбС Андон Тодоров, граждани  поднесоха цветя.

Жители и гости на Благоевград имаха възможността да се насладят на празничен концерт с участието на Пирински танцов ансамбъл ,,Вихрен“ и Детска вокална група ,,Джумайчета“  при  НЧ  ,,Никола Й. Вапцаров“ – 1866, пред зала „22-ри Септември“.

Община Сандански отбеляза подобаващо свещената дата в българската история. Всички присъстващи на тържествената церемония сведоха глави, в знак на почит към делото на героите за свободата и независимостта на България и поднесоха венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните.

Тържествено бе прочетен и част от документа, символ на копнежа на българите за самостоятелност и напредък – Манифестът за обявяване независимостта на България.

Тържественият ден превърнаха в празник прекрасните водещи Йордан Сребърнов и Венета Кацарова, както и  талантливата Карина Николова.

В мероприятието се включиха и военно формирование 56 040 – Благоевград,  Мажоретен състав, с ръководител Невена Станкова и Духов оркестър, Сандански,  с ръководител Константин Кирянов.

Адмирации и към всички директори, учители и ученици за духа, който създават дух на всеки празник и учат нас и нашите деца на историята, която не бива да забравяме.

Празничната програма в Петрич започна с музикално – поетична композиция „112 години независима България“, подготвена от възпитаници на Общински детски комплекс. С патетичен тон и патриотични изпълнения децата припомниха събитията от 22 септември 1908 година – гордост и нов път за България!

Приветствие към петричани и гостите на града поднесе кметът на общината Димитър Бръчков, който призова за респект към онези, които ни завещаха най-ценните уроци и изводи. Цветя и венци на паметник „Загинали за Родината“ положиха представители на общински и държавни учреждения, народните представители от Петрич в 44-то НС, културни дейци, ученици и учители, неправителствени организации.

Честването в Петрич продължи с празничен концерт на Камерна опера – Благоевград и Китаро-мандолинен оркестър – Петрич. Организатори бяха Община Петрич и НЧ „Братя Миладинови-1914“.

По повод 112-та годишнина от обявяване на независимостта на България, община Гоце Делчев осигури 20 – метров трибагреник, който беше спуснат до древната кула край пътя Гоце Делчев – Банско, в местността „Момина кула“.

Честит празник на Независимостта на Родината ни!

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *